Curs valutar 17 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro
Potrivit datelor publicate miercuri de BNR, euro a crescut cu 0.04%, ajungând la valoarea de 4.8879 lei.
Dolarul american s-a apreciat și el lung cu 0.33%, ajungând la valoarea de 4.1042 lei.
Lira sterlină a crescut și ea miercuri, ajungând la valoarea de 5,7122 lei.
Curs valutar 17 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro
Același lucru s-a întâmplat și cu Francul elvețian care a ajuns la valoarea de 4,4305 lei.
Prețul gramului de aur este de 229,1115 lei.
La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas miercuri la 1,70%, potrivit datelor publicate de BNR. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care s-a menţinut miercuri la 1,74%.
De menționat este faptul că, pe data de 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.
Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Curs valutar 17 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
În ceea ce privește Valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.