Curs valutar 3 decembrie

Cursul de referință publicat azi de BNR arată o ușoară scădere a monedei euro. Astfel, azi, un euro era 4.7762 lei față de ieri când a înregistrat 4.7777 lei.

Lira sterlină a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 5.5970 lei față de ieri când era 5.5965 lei.

Dolarul american a scăzut la 4.3143 lei față de ziua de ieri când a înregistrat 4.3378 lei.

Gramul de aur crește din nou

Azi un gram de aur este cotat la 203.9945lei față de ziua de ieri când a înregistrat 203.0518 lei. Săptămâna trecută, gramul de aur a ajuns la 203.3507 lei.

Tot săptămâna trecută, BNR a utilizat mai mult de jumătate de miliard pentru a apăra cursul valutar și leul.

Surse din sistem spun că în luna noiembrie BNR ar fi cheltuit circa 1,2 miliarde de euro pentru a feri leul de o depreciere prea abruptă. Declaraţiile politice privind deficitul bugetar, deteriorarea indicatorilor privind creşterea economică şi deficitele gemene sunt motivele care au condus la o reacţie mai agresivă a investitorilor străini faţă de leul românesc.

Reacția lui  Mugur Isărescu

„Noi, la banca centrală ne menținem opinia că o corecție a deficitului extern, când se va întâmpla, nu se va putea face (doar) prin deprecierea cursului de schimb. Cred că nici nu e bine, dacă ne uităm exact din ce e făcut deficitul de cont curent. Dacă avem deficit fiscal de 4,4% și deficit extern de 5,5% și știm bine că deficitul extern = deficitul fiscal + deficitul privat, apoi ce facem? Ne adresăm la 1%? Deficitul privat cu cursul de schimb? Asta facem sau asta să propunem? Că am văzut propuneri și din partea unora de la dumneavoastră. Mai ales că deficitul extern al sectorului privat este finanțat autonom, întrucât acolo vin investițiile externe directe private, care sunt la aproape 2% din PIB.

Trebuie să ne adresăm deficitului guvernamental dacă dorim reducerea deficitului extern. Iar o depreciere a cursului nu face decât să majoreze deficitul guvernamental, încarcă povara finanțării deficitului. Avem o povară mare a finanțării deficitului din credite externe. Noi, la Banca Națională a României, ne menținem opinia potrivit căreia corecția deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecția deficitului public. Iar această corecție nu se poate face dintr-o data, printr-o singură măsură de politică economică.

Deprecierea – mai ales la nivelele moderate consemnate în ultimii ani (3-5 la sută pe an), are mai degrabă rolul de a tempera presiunile pe piață, de a evita formarea/alimentarea altor dezechilibre. Să nu uităm faptul că mișcarea cursului de schimb poate fi și un instrument care poate apăra economia de mișcări speculative”, a spus Isărescu.