Curs valutar BNR luni, 25 iulie. Cât costă un euro astăzi. Ce s-a întâmplat cu dolarul american
Banca Națională a României a publicat noul curs valutar. Moneda euro, dar și dolarul american înregistrează noi valori. Ce se întâmplă cu lira sterlină și francul elvețian? Cifre de ultimă oră.
Potrivit datelor publicate luni de BNR, în prima zi a acestei săptămâni euro a scăzut cu 0.03%, înregistrând o valoare de 4.9310 lei.
Dolarul american s-a depreciat și el în raport cu moneda românească, cu 0.89%, înregistrând o valoare de 4.8133 lei.
Și lira Sterlină a scăzut în prima zi a acestei săptămâni și a ajuns la valoarea de 5,8025 lei.
Francul elvețian s-a prăbușit de asemenea, înregistrând o valoare de 4,9992 lei în cursul zilei de luni.
Prețul gramului de aur este de 267,883, tot în scădere față de valoarea înregistrată vineri.
Indicele ROBOR la trei luni crește din nou
BNR a mai publicat și noua evoluția a Indicelui ROBOR, iar românii care au credite la bănci trebuie să știe că ascensiunea acestuia a continuat și la începutul săptămânii.
Potrivit ultimelor date publicate de BNR, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 7,51% pe an, spre deosebire de de la 7,36%, valoare înregistrată în cursul zilei de vineri.
Amintim faptul că cel mai mare nivel al Indicelui ROBOR la trei luni a fost înregistrat pe 7 mai 2010, respectiv 7,81%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României. Menționăm și că la începutul anului, înainte de debutul războiului din Ucraina, indicele ROBOR la 3 luni era de doar 3,02% pe an.
Curs valutar BNR luni, 25 iulie. Cât costă un euro astăzi. Ce s-a întâmplat cu dolarul american
Și Indicele ROBOR la șase luni care este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la rândul său luni la 7,66% pe an, de la 7,54%, anterior. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 12 luni, care crescut luni la 7,73% pe an, de la 7,68%, în 22 iulie.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, și care se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, acesta este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
Curs valutar BNR luni, 25 iulie. Cât costă un euro astăzi. Ce s-a întâmplat cu dolarul american