Curs valutar BNR pentru 24 octombrie. Veștile momentului pentru români. Ultimele date oficiale BNR
Banca Națională a României (BNR) arată că euro a înregistrat o ușoară creștere, fiind cotat, luni, 24 octombrie, la 4,9139 lei. Vineri, 21 octombrie, valoarea euro a fost de 4,9130 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 0,0009.
Totodată, dolarul american a înregistrat, luni, 24 octombrie, o valoare de 5,0045 lei, o scădere față de ziua de de vineri, 21 octombrie, când a înregistrat o valoare de 5,0434 lei. Astfel, dolarul american a scăzut cu 0,0389.
Moneda naţională a crescut în raport cu euro la sfârșitul săptămânii trecute
Moneda naţională a crescut vineri în raport cu euro, dar a scăzut comparativ cu dolarul american, după cum a arătat cursul valutar prezentat de BNR din data de 21 octombrie.
Astfel, cursul pentru euro anunţat atunci de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9130 lei, în scădere faţă de joi, când ajunsese la 4,9246 lei. Astfel, euro a fost în scădere vineri cu 0,0116 bani, iar moneda naţională a înregistrat o creştere. Dolarul american a crescut vineri la 5,0434 lei de la 5,0328 lei, valoare înregistrată joi, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0106.
BNR le-a solicitat celor nouă bănci de risc sistemic să își majoreze rezervele de capital
În context, trebuie amintit că Banca Națională a României (BNR) le-a solicitat celor nouă bănci de risc sistemic să își majoreze rezervele de capital și să fie precaute cu dividendele. Cel care a dat detalii în acest sens a fost Florian Neagu, director adjunct stabilitate financiară din cadrul BNR.
Comitetul European pentru Risc Sistemic recomandă autorităţilor centrale din Uniunea Europeană să se pregătească pentru posibilitatea apariției unui risc sever. De aceea, Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială a decis să majoreze amortizorul anticiclic de capital aplicat celor nouă bănci de risc sistemic. Cea mai mare rezervă de capital (2%) va fi constituită de cea mai mare bancă din sistem: Banca Transilvania. Resursele suplimentare care vor fi blocate de bănci pot conduce la încetinirea creditării şi chiar la înăsprirea condiţiilor de împrumut.