BRICS și-a încheiat summitul anual, desfășurat în august, fără să adopte o monedă comună. În plus, statele membre BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au făcut declarații contradictorii despre dolar. Asta nu înseamnă că eforturile organizației privind dedolarizarea s-au încheiat, scrie Businessinsider.
„Admiterea Arabiei Saudite în BRICS va duce, inevitabil, la dezbateri pe marginea utilizării valutelor non-dolar”, au scris analiștii ING într-un comunicat din 24 august.
BRICS a a invitat șase țări să se alăture organizației care speră să anihileze dominația dolarului și să devină astfel o alternativă la ordinea mondială occidentală predominantă. Peste 40 de țări și-au manifestat până acum interesul de a adera la BRICS, 22 dintre ele făcând o cerere oficială de admitere.
Intrarea marilor exportatori de energie în BRICS va fi o problemă uriașă
Noii membri BRICS, anunțați ca urmând să intre anul viitor în organizație, sunt Iran, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Argentina, Arabia Saudită și Etiopia. Iranul, care a fost aspru sancționat de SUA, a fost cel mai vocal cu privire la tranzacțiile în valute non-dolar, în timp ce celelalte au luat poziții diferite cu privire la alternativele la dolarul american.
Includerea marilor exportatori de energie, Arabia Saudită, Iran și Emiratele Arabe Unite, pe lista potențialilor membri BRICS, va fi o problemă uriașă, deoarece mărfurile energetice, de obicei denominate în dolari americani, sunt comercializate intens și reprezintă o componentă-cheie a economiei globale.
Prin urmare, orice mișcare a acestor exportatori de energie de a tranzacționa în valute, altele decât dolarul, ar putea fi primită cu brațele deschise de economia mondială.
„Alături de alți exportatori de petrol și gaze, Iran și Emiratele Arabe Unite, admiterea Arabiei Saudite în BRICS va duce, inevitabil, la dezbateri asupra utilizării valutelor non-dolar”, au scris analiștii de la banca olandeză ING într-un comunicat din 24 august, referindu-se la discuțiile privind dedolarizarea.
Iată ce au indicat până acum cei șase noi potențiali membri cu privire la îndepărtarea de dolarul american.
Sancționat de Occident, Iranul încearcă de mult să scape de dolar
Teheranul a făcut un pas important spre dedolarizare într-o întâlnire care a avut loc în primăvară cu alte 11 țări, inclusiv India, Rusia și Sri Lanka. Având în vedere că Iranul este supus sancțiunior de ani de zile, Teheranul a discutat despre utilizarea yuanului încă din 2010.
În 2012, China a început să cumpere țiței din Iran folosind yuanul. În februarie, Teheranul și Beijingul au discutat despre creșterea utilizării yuanului și a rialului iranian pentru comerțul bilateral. De asemenea, Teheranul a cerut Indiei să efectueze schimburi comerciale bilaterale în monede locale, în special în rial iranian și rupie indiană.
Emiratele Arabe Unite vor să joace un rol proeminent în modelarea ordinii globale
Emiratele Arabe Unite nu au făcut nicio declarație publică privind renunțarea la dolarii americani, dar acțiunile sale indică contrariul. În februarie, rafinăriile indiene cumpărau țiței rusesc în dirham, moneda Emiratelor Arabe Unite.
În august, cea mai mare rafinărie de petrol din India a folosit rupii indiene pentru a reglementa comerțul cu petrol cu Compania Națională de Petrol Abu Dhabi, deținută de stat. „Prin aderarea la BRICS, Emiratele Arabe Unite au semnalat că vor să se îndepărteze de dependența excesivă de parteneriatele occidentale și să joace un rol proeminent în modelarea ordinii globale”, au scris analiștii de la Trends Research and Advisory din Dubai.
Egiptul are în vedere tranzacționarea în valute, altele decât dolarul
Ca și Argentina, Egiptul suferă de o lipsă de dolari încă din 2022, când Rezerva Federală a SUA a început să majoreze ratele dobânzilor, ceea ce a stimulat puterea dolarului.
În aprilie, Ali Moselhi, ministrul egiptean al aprovizionării și comerțului, a declarat că țara are în vedere „foarte, foarte, foarte mult” să plătească importurile de mărfuri în valute, altele decât dolarul, a scris Al Arabiya.
Moselhi a spus că Egiptul discută despre utilizarea yuanului chinezesc, a rupiei indiene sau a rublei pentru a-și plăti importurile. Egiptul a început deja să emită obligațiuni denominate în yeni japonezi la începutul acestui an și intenționează să emită și obligațiuni chinezești în yuani.
Argentina a început deja să se îndepărteze de dolarul american pentru unele tranzacții
Țara din America de Sud a început deja să se îndepărteze de dolarul american pentru unele tranzacții.
Arabia Saudită, deschisă tranzacționării petrolului în alte valute
Cel mai înalt important viitor membru BRICS este Arabia Saudită, exportator gigant de petrol și liderul de facto al cartelului Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.
Potențiala intrare a regatului în BRICS ar fi o surpriză de proporții, deoarece țara este într-un parteneriat strategic cu SUA și are un acord pentru prețul petrolului exclusiv în dolari. Cu toate acestea, saudiții au semnalat la începutul acestui an că sunt deschiși tranzacționării în alte valute.
Etiopia se confruntă cu o criză valutară
Un război civil a izbucnit în Etiopia la sfârșitul anului 2020, destabilizând și mai mult economia țării africane, care era deja afectată de lanțurile de aprovizionare distruse de COVID-19 și de o secetă. Etiopia nu a spus public nimic despre îndepărtarea de comerțul dominat de dolarii americani, cererea de aderare a țării fiind rezultatul dorinței unei ordini mondiale alternative.