Curs valutar joi, 14 octombrie. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro
Potrivit datelor publicate joi de BNR, euro a rămas constant astăzi la valoarea de miercuri de 4.9488 lei.
Dolarul american în schimb s-a depreciat în raport cu moneda națională, cu 0.47%, înregistrând o valoare de 4.2627 lei.
Lira sterlină a crescut marți, ajungând la valoarea de 5,8472 lei.
Curs valutar joi, 14 octombrie. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro
Francul elvețian a crescut și el astăzi, înregistrând o valoare de 4,6305 lei.
Prețul gramului de aur este de 246,1068 lei.
Indicele ROBOR continuă să crească
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 2,15%, în creştere faţă de nivelul de 2,13% înregistrat miercuri, arată datele publicate de Banca Națională a României.
Trebuie menționat faptul că de la începutul săptămânii, Indicele ROBOR a marcat o creştere de 1,8%. Mai exact, în perioada 1-14 octombrie, indicele s-a majorat cu 20,1%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.
În ceea ce privește situația indicelui ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta s-a majorat la 2,27%, de la 2,25% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,34%, de la 2,31% miercuri.
Curs valutar joi, 14 octombrie. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro
Amintim faptul că în cadrul ședinței care a avut loc în data de 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.
Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. Consiliul de administraţie al BNR a mai stabilit și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Curs valutar joi, 14 octombrie. Anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro