Curs valutar miercuri, 14 septembrie. Toți românii trebuie să știe cât a ajuns să coste acum moneda euro. S-au aflat date noi și referitoare la nivelul la care se situează dolarul american. BNR a oferit date de ultimă oră privind principalele valute.
Curs valutar miercuri, 14 septembrie. La cât a ajuns un euro? BNR a venit cu ultimele informații
Miercuri, 14 septembrie, BNR a anunțat, în jurul orei 13:00 noile valori pentru cele mai importante monede de pe piața valutară în referință cu leul românesc. Toți românii au aflat, astfel, cursul valutar.
Potrivit datelor centralizate de BNR, moneda euro a crescut astăzi cu 0.06 lei, înregistrând o valoare de 4.9247 lei.
Dolarul american s-a apreciat și el în raport cu moneda națională și a ajuns la valoarea de 4.9217 lei.
Curs valutar miercuri, 14 septembrie. La cât a ajuns un euro? BNR a venit cu ultimele informații
Lira sterlină a crescut și ea miercuri și a înregistrat o valoare de 5,6857 lei.
Francul elvețian s-a apreciat la rândul său ajungând la valoarea de 5,1211 lei.
Prețul gramului de aur este de 269,8354 lei.
Indicele ROBOR a stagnat miercuri
Românii care au credite în lei trebuie să știe că Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas constant astăzi.
Mai exact, BNR arată că Indicele ROBOR la trei luni a rămas la aceeași valoare înregistrată marți, de 7,91. Indicele ROBOR la șase luni în schimb, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă a înregistrat miercuri o valoare de 8.06, în scădere față de ziua precedentă.
Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la douăsprezece luni, care a înregistrat o valoare de 8,22% astăzi.
Menționăm faptul că ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață.
Curs valutar miercuri, 14 septembrie. La cât a ajuns un euro? BNR a venit cu ultimele informații
La începutul anului, BNR cota acest indice la 3,02%, iar în luna martie, era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
În ceea ce privește cauzele acestei creșteri masive, creșterea indicelui ROBOR la trei luni la nivelul actual a început pe data de 24 februarie, când a izbucnit războiul în Ucraina, moment în care a crescut de la 3,56% (23 februarie 2022) la 3,61% (24 februarie 2022).
Evoluţia ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. Având în vedere că inflația a ajuns la niveluri record, aceasta afectează și evoluția Indicelui ROBOR.