Curs valutar miercuri, 3 august. Moneda euro a scăzut astăzi. Date de ultimă oră de la BNR
Banca Națională a României a publicat noul curs valutar. Avem noi valori pentru moneda euro, dar și pentru dolarul american. Ce se întâmplă cu francul elvețian și lira sterlină?
Potrivit datelor publicate miercuri de BNR, la mijlocul săptămânii euro a scăzut cu 0.02%, înregistrând o valoare de 4.9252 lei.
Dolarul american în schimb s-a apreciat în raport cu moneda națională, cu 0.47%, ajungând la valoarea de 4.8348 lei.
Lira sterlină a crescut și ea miercuri și a ajuns la o valoare de 5,8843 lei.
Curs valutar miercuri, 3 august. Moneda euro a scăzut astăzi. Date de ultimă oră de la BNR
De cealaltă parte, francul elvețian s-a depreciat astăzi și a înregistrat o valoare de 5,0393 lei.
Prețul gramului de aur este de 274,4708 lei, arată BNR.
Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR
Românii care au credite la bănci primesc și ei o nouă veste. BNR a anunțat noi valori pentru Indicele ROBOR la trei luni. Potrivit sursei citate, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a ajuns la o valoare de 8,05%, spre deosebire de 8%, procent înregistrat în cursul zilei de marți.
Menționăm faptul că indicele ROBOR la trei luni a crescut constant de la începutul anului și până prezent. La începutul acestui an, acesta era 3,02% pe an. Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina însă, valoarea aproape că s-a triplat.
Curs valutar miercuri, 3 august. Moneda euro a scăzut astăzi. Date de ultimă oră de la BNR
Amintim că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, arată BNR. Referitor la evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Având în vedere faptul că inflația a tins niveluri record în ultimele luni de zile, acest lucru s-a reflectat și în valoare indicelui, aflat constant în creștere.
Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 6 luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a atins miercuri pragul de 8,17% de la 8,13% marți.
În aceeași situație se află și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni. Potrivit datelor publicate de BNR, acesta a urcat la 8,27% de la 8,23%.