Dolarul american a înregistrat cel mai bun nivel al său începând cu 3 noiembrie 2023, când indicele ajunsese la 106,224. În momentul de față, indicele are o valoare de maxim de 106,013.
Dolarul american a ajuns la 154,4 yeni pe unitate. Record și față de francul elvețian
Totodată, publicația CNBC notează că yenul japonez s-a depreciat. Astfel, dolarul a atins un maxim de 154,4 yeni pe unitate. Este cel mai înalt nivel din 29 iunie 1990, când dolarul s-a tranzacţionat până la 154,58 yeni/unitate.
Mai mult, moneda din SUA a atins un maxim de 0,9151 franci elveţieni pe unitate. Este cel mai ridicat nivel din 6 octombrie 2023, când dolarul a urcat până la 0,9175 franci pe unitate.
Guvernul SUA a anunțat un deficit bugetar de 1,695 trilioane de dolari
Amintim că guvernul SUA a anunțat un deficit bugetar de 1,695 trilioane de dolari în anul fiscal 2023.
Deficitul este în creștere cu 23% față de anul anterior, ca urmare a scăderii veniturilor și majorării cheltuielilor și dobânzilor.
Totuși, „Bidenomics”, controversata doctrină economică a președintelui Joe Biden, sugerează că ce e mai rău acum urmează.
Potrivit Fox Business, deficitele de trilioane de dolari sunt noua normalitate.
Impulsul pentru aceste deficite masive îl reprezintă cheltuielile guvernamentale federale, care au înclinat balanța la 6,1 trilioane de dolari anul trecut.
Între timp, încasările guvernamentale au fost de 4,4 trilioane de dolari, sub cele 5 trilioane de dolari prognozate anterior.
O economie încetinită și creșterile contraproductive ale taxelor au fost factorii cheie din spatele scăderii încasărilor cu 457 de miliarde de dolari din anul fiscal precedent.
Chiar și aceste venituri reduse ar fi dus la un buget echilibrat, dacă președintele Joe Biden ar fi permis ca toate cheltuielile să revină la nivelul de dinainte de pandemie.
Cheltuielile Trezoreriei au crescut cu 38%
În schimb, cheltuielile Trezoreriei au crescut cu 38%, comparativ cu perioadele de dinaintea pandemiei. Deficitul aferent anului fiscal 2022 a fost de 1,375 trilioane de dolari.
Biden a cerut Congresului aprobarea unor cheltuieli de 100 miliarde de dolari ca ajutor extern și pentru sectorul securității naționale.
În această sumă sunt incluse și ajutoare de 60 miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde dolari pentru Israel.
Mai grav este că deficitul de 1,7 trilioane de dolari din ultimul an fiscal a fost, de fapt, un deficit de 2 trilioane de dolari.
Acesta a fost redus doar din punct de vedere tehnic cu 300 de miliarde de dolari. S-a întâmplat când Curtea Supremă a blocat schema de împrumuturi pentru studenți a administrației Biden.
Trezoreria a realocat acei bani pentru a fi cheltuiți în anul fiscal 2024. Fox Business subliniază că administrația Biden este hotărâtă să obțină salvarea, complet neconstituțională, a împrumuturilor studențești.
Analiștii au avertizat că, din cauza „Bidenomics”, deficitul federal crește vertiginos. Motivul este că Biden continuă să adopte politici care cresc deficitul, potrivit analiștilor citați de sursa menționată.
Moratoriul revizuit al împrumuturilor pentru studenți va crește deficitul federal cu aproape 500 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.
Deficitele în spirală determină creșterea ratelor dobânzilor. La rândul lui, consumul casnic se deteriorează.
Costul capitalului pentru afaceri crește, investițiile au de suferit, iar stimularea excesivă este o povară uriașă asupra economiei, subliniază Fox Business.