Curs valutar vineri, 19 august. Cât costă un euro astăzi. Date oficiale de la BNR

Banca Națională a României a publicat noul curs valutar. Potrivit datelor centralizate de BNR, avem noi valori pentru moneda euro, dolarul american, dar și lira sterlină.

Astfel, la finalul acestei săptămâni euro a crescut cu 0.03%, înregistrând o valoare de 4.8806 lei.

Dolarul american s-a apreciat și el în raport cu leul românesc cu 0.91%, ajungând la valoarea de 4.8447 lei.

Lira sterlină în schimb pierde teren în fața monedei naționale și înregistrează o valoare de 5,7514 lei.

Curs valutar vineri, 19 august. Cât costă un euro astăzi. Date oficiale de la BNR

Francul elvețian pe de altă parte a crescut vineri și a ajuns la valoarea de 5,0668 lei.

Prețul gramului de aur este de 273,1331 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat vineri, 19 august

BNR a publicat și noile valori pentru indicele ROBOR. Potrivit sursei citate, Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fos cotat vineri la 7,97%, la fel ca şi în şedinţa precedentă.

Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, care s-a menținut vineri, 19 august, la 8,12%. Nici indicele ROBOR la 12 luni nu s-a modificat faţă de ziua precedentă, el fiind cotat tot la 8,27%.

Amintim faptul că evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Curs valutar vineri, 19 august. Cât costă un euro astăzi. Date oficiale de la BNR

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat.

ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

În ceea ce privește situația indicelui IRCC, care este folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 2,65% pentru T1/2022, în creștere față de valoare anunțată de Banca Națională a României la începutul acestui an.

Curs valutar vineri, 19 august. Cât costă un euro astăzi. Date oficiale de la BNR