Compania japoneza GS Yuasa vrea sa devina unul dintre cei mai importanti furnizori de baterii pentru masini electrice, prin sporirea cu 500% a capacitatii de productie. GD Yuasa a incheiat deja un parteneriat cu Mitsubishi Motors, care va lansa modelul electric i-MiEV in cursul anului viitor pe piata din Japonia. Nu este sigur insa daca GD Yuasa o sa produca baterii exclusiv pentru Mitsubishi, cu toate ca cele doua companii au incheiat un joint venture.

GS Yuasa si Mitsubishi intentioneaza sa cheltuiasca aproximativ 37 milioane de dolari pentru construirea unei fabrici care va produce initial de 10.000 de baterii pe an, urmand ca ulterior, pana in 2012, capacitatea sa fie suplimentata la 20.000 de unitati anual, in urma unei noi investitii, in valoare de 91 milioane de dolari.

Compania mizeaza mult pe cresterea cererii de masini electrice si se asteapta ca nevoia de baterii pentru masinile electrice sa dubleze de la an la ain incepand cu 2009. Aceasta prognoza era considerata, pana nu demult, aproape fantezista, insa cresterea din ultima perioada a pretului la combusitbili si presiunile guvernamentale cu privire la emisiile poluante aduc acest „vis” tot mai aproape de realitate de la o zi la alta.

De asemenea, Toyota intentioneaza sa-si mareasca productia de baterii pentru masini si in acest sens a incheiat un joint venture cu Matsushita Electric Industrial Co. Atat Toyota, cat si Mitsubishi au asteptari similare cu privire la cresterea cererii pentru vehicule electrice pe plan mondial. Toyota a reusit deja ca prin modelul Prius sa-si construiasca un nume in privinta propulsiei alternative, urmand ca Mitsubishi sa demonstreze fiabilitatea modelului i-MiEV ce urmeaza a fi lansat in 2009.

Sursa: Automotive News