Varianta indiană a COVID-19 a fost identificată în cel puțin 92 de țări. Din acest motiv, oamenii de știință consideră că tulpina Delta se răspândește mult mai ușor printre persoanele vulnerabile sau zonele cu rată mică de vaccinare.
Cursa pentru imunitate colectivă, grăbită de varianta Delta
Oamenii de știință din Marea Britanie, unde tulpina indiană reprezintă 99% din noile cazuri, au explicat că aceasta are o rată de transmitere cu 60% mai mare față de tulpina anterioară, fiind și mai rezistentă la vaccinurile anti-COVID, conform informațiilor transmise de theguardian.com
Așadar, specialiștii le recomandă oamenilor să fie foarte atenți, în contextul în care cercetările din Australia arată că varianta Delta se poate răspândi foarte ușor. De exemplu, autoritățile sanitare din Australia suspectează că varianta indiană poate fi transmisă de la un pacient bolnav la unul sănătos într-un interval de 5-10 secunde, potrivit analizelor realizate asupra filmărilor CCTV.
Boala poate fi transmisă în mai puțin de 10 secunde
De exemplu, imaginile surprinse de o cameră de supraveghere a unui restaurant din sudul Chinei arată cum o femeie intră în toaleta localului respectiv și iese după 14 secunde. După 24 de ore, aceasta a fost depistată pozitiv cu tulpina Delta a COVID-19. Conform sursei menționate, femeia a folosit toaleta la scurt timp după o persoană infectată.
„Aceasta este problemă când totul depinde de vaccinuri, până când populația se aproprie de imunitate colectivă. Ai nevoie de o acoperire mult mai mare pentru a te proteja împotriva unei variante mult mai transmisibile. Acest lucru dovedește faptul că limitarea cazurilor trebuie realizată simultan cu distribuirea vaccinurilor”, a explicat doctorul Stephen Griffin, virolog și profesor la Universitatea de medicină Leeds.
În acest context, profesorul Catherine Noakes, membru al Grupului consultativ ştiinţific din Marea Britanie, a sugerat trei motive posibile pentru care noua tulpină poate fi mult mai contagioasă. Una dintre ipoteze sugerează că un timp scurt de expunere lângă o persoană infectată este suficient pentru a răspândi boala.
„Virusul circulă în societate, așa că, chiar dacă nu ați înregistrat un număr mare de decese, noua tulpină provoacă totuşi destul de multe perturbări, oamenii care se îmbolnăvesc trebuie să se izoleze”, a declarat profesorul Catherine Noakes.