Moneda națională a intrat, în ultimele zile, pe un trend de depreciere. De la 4,1297 lei pentru un euro în prima zi a lunii în curs a ajuns la 4,1719 lei pe euro.
Nivelul este apropiat de maximul anului, înregistrat în martie la valoarea de 1,1788 lei pe euro.
Principala cauză a deprecierii leului este închiderea de poziții de către investitorii străini, care au ajuns la momentul unor marcări de profit (încasarea dobânzilor și cumpărarea de euro la un nivel mai bun decât cel de la începutul anului). „S-au închis poziții importante pe leu în prima parte a zilei”, a declarat dealerul unei bănci din piață.
Scăderea de astăzi a leului a coincis și cu anunțul agențiilor de rating internaționale care au declarat că păstrează actualele evaluări ale economiei autohtone. Investițiile în România rămân la stadiul de „junk” chiar dacă sunt la o singură treaptă distanță de un rating de recomandare de investiție.
Informațiile pozitive referitoare la creșterea economică din primul trimestru ceva mai mare decât estimările de luna trecută (0,7% față de 0,6% estimarea anterioară creștere a PIB în T1 2011 față de T4 2010) nu au avut niciun impact în piață. Diferența față de estimări a fost prea mică pentru a avea efecte imediate asupra cursului de schimb, iar riscul ca economia să nu continue creșterea și în a doua parte a anului au rămas aceleași (întârzierea revenirii cererii interne, în special a consumului, și dificultățile prin care trec principalii parteneri comerciali ai României, ceea ce ar putea influența nivelul exporturilor și, implicit, industria).
La deprecierea leului a contribuit și sentimentul negativ de pe piețele internaționale, influențate de declarația președintelui Federal Reserve Ben Bernanke de ieri, care a anunțat că nu intenționează să mai ofere stimulente financiare menite să susțină creșterea economică a SUA. Ceea ce înseamnă că lichiditatea de pe piețele internaționale se va restrânge, iar dobânzile de creditare în dolari vor crește. Implicit, speculatorii internaționali se vor îndrepta către monedele importante (euro, dolari) pentru a beneficia de noile dobânzi, renunțând la valutele economiilor emergente.
Deprecierea leului ar putea astfel continua, însă analiștii nu se așteaptă la variații spectaculoase. Un tunel de 4,1 – 4,2 lei pentru un euro pare suficient de mare pentru a permite intrări și ieșiri de capital.