Moneda naţională a continuat să se deprecieze vineri în raport cu euro la referinţa BNR, cursul urcând cu 0,73% (3,15 bani), până la 4,3533 lei, nivel care reprezintă un maxim al acestui an şi este foarte aproape de maximul istoric. Totuşi, imediat după referinţa BNR, cursul a sărit de 4,36 lei/euro.
"În majoritatea timpului leul a stat în intervalul 4,3450-4,3550 în raport cu euro, iar imediat după ora 13:00 a sărit în intervalul 4,3620-4,3650. Volumele la ora 13:00 erau la niveluri normale, fiind încheiate mai puţin de 100 de tranzacţii, în valoare de sub 100 milioane euro. Până acum nu se simte prezenţa BNR în piaţă, întrucât am fi avut volume mai mari", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit acestuia, leul este mult mai stabil faţă de monedele din regiune, zlotul şi forintul. "Suntem mult în urma deprecierilor de pe zlot şi forint. În vreme ce leul a pierdut circa 3% din iulie până acum, zlotul şi forintul au pierdut 12%, respectiv 10%. Cu alte cuvinte, nu ne-am pierdut stabilitatea", adaugă dealerul.
Cea mai mare valoare a cursului euro la referinţa BNR datează de la începutul lunii iulie 2010, când a fost de 4,3688 lei.
Dintre principalele valute, dolarul american a înregistrat una dintre cele mai ample creşteri, cu 1,70% (5,75 bani), până la 3,2195 lei. De asemenea, cursul francului elveţian a urcat cu 0,89%, până la 3,5703.
Care e următoarea rezistenţă?
Acesta spune că nu este exclus ca leul să alunece spre 4,4 în raport cu euro, dar asta doar conjunctural. "Dacă nu se revine repede sub nivelul de rezintenţă de 4,35, ar putea exista tentaţia ca să fie încercate următoarele niveluri de rezintenţă la 4,37-4,40", a conchis dealerul.
Economiştii ING semnalau de aproape o lună că leul ar putea aluneca spre 4,40 şi chiar 4,50 în raport cu euro.
Pe interbancar, cursul a ajuns astăzi la 4,35 de lei pentru un euro. Joi, cursul de schimb euro/leu a atins un maxim al anului 2011, dar creşterea faţă de ziua precedentă a fost foarte uşoară.
Leul, printre cele mai stabile monede din regiune
Leul s-a depreciat faţă de euro cu mai puţin de 3% în 2011 şi este printre cele mai stabile monede din regiune, a declarat joi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa.
‘Este un fenomen (deprecierea monedelor – n.a.) în toate pieţele emergente, din cauza temerilor investitorilor internaţionali şi a aversiunii crescute a acestora faţă de risc, cu o fugă către plasamente mai sigure în alte valute, inclusiv în dolari sau franci elveţieni. Aceasta afectează alte ţări într-o manieră mai dramatică decât în cazul României. Zlotul polonez s-a depreciat cu peste 10%, forintul cu 7%’, a spus oficialul BNR.
El a subliniat că nu au fost înregistrate mişcări dramatice în cazul leului şi a apreciat că nu este nicio corelaţie între creşterea cursului şi faptul că accizele la bugetul pe 2012 vor fi calculate la nivelul de curs din data de 3 octombrie.
Popa a mai spus că stabilitatea leului se datorează fundamentelor economice îmbunătăţite ale României.
Se apropie de 4,5?
Trendul ascendent al monedei europene față de leu a început în iulie 2007 de la 3,1, odată cu declansarea crizei globale și prăbușirea burselor, iar la începutul lui 2009 cursul s-a stabilizat în zona 4,3, ce a coincis cu minimul înregistrat de indicii bursieri. În pofida revenirii economiei globale, leul nu a reușit decât o consolidare în intervalul 4,06-4,31, ce a fost pus în dificultate o singură dată, anul trecut, pe 27 iunie, când fostul șef al FMI, Dominique Stauss-Kahn, a afirmat că România este în pragul incapacității de plată.
Analiștii Admiral Markets consideră că ne confruntăm cu o situatie oarecum similară, o nouă tentativă de străpungere a pragului critic de rezistență de 4,31. Astfel, dacă nu va fi urmată de o revenire imediată sub acest nivel cheie, în aceeași săptămână sau cel tarziu în săptămâna care urmează, speculatorii vor profita de oportunitatea de a cumpăra și vor încerca să ducă prețul spre 4,5.