Cursul de schimb a scăzut la 4,1125 – 4,1145 lei/euro în prima oră a şedinţei de luni, respectiv cu 1,4 – 1,5 bani sub ultimele cotaţii de vineri, după anunţul ministrului elen al Finanţelor privind obţinerea suficient de repede a unui ajutor extern necesar finanţării datoriei de stat a Greciei.

Ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că Grecia va obţine ajutor extern suficient de repede pentru a nu intra în default (incapacitate de plată).

Anunţul a readus optimismul în pieţele financiare, bursele revenind pe creştere şi valutele apreciindu-se.

Primele tranzacţii de luni din piaţa interbancară locală au fost realizate la 4,1180 – 4,1210 lei/euro, respectiv cu 0,95 – 0,76 bani sub paritatea de la finalul şedinţei de vineri, când euro a fost cotat la 4,1275 – 4,1286 lei.

Cotaţiile de la debutul zilei au reprezentat şi nivelul maxim, întrucât paritatea a continuat să scadă, astfel că la puţin timp după ora 10:00, euro era tranzacţionat la 4,1125 – 4,1145 lei. Cursul era cu 1,4 – 1,5 bani sub rata de la închiderea sesiunii anterioare.

„Aprecierea leului este în linie cu evoluţia valutelor din regiune, care se întăresc după anunţul din Grecia obţinerea unui ajutor financiar extern. Toată lumea este fericită şi mai liniştită acum, după salvarea Greciei, inclusiv bursele sunt pe creştere. Leul este apreciat cu 0,2% în raport cu euro, ritmul fiind mai lent faţă de aprecierile înregistrate de valutele din regiune, care se întăresc cu 0,3%”, a afirmat un dealer.

El a mai spus că volumele de valută tranzacţionată sunt în media unei şedinţe obişnuite.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR), de 4,1285 lei/euro, reprezentat nivelul minim din ultimele două săptămâni, o rată inferioară fiind publicată pe 8 aprilie, când euro a fost cotat la 4,1128 lei.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4% – 5% pentru plasamentele pe termen de o zi, vizibil peste randamentele de vineri, de 2,2% – 2,7%. Creşterea dobânzilor a fost determinată în principal de faptul că a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, dar şi de licitaţia repo de vineri, prin care banca centrală a sterilizat 2,5 miliarde lei din piaţa interbancară.

SURSA: Mediafax