Un nou minim istoric al leului. Cursul oficial al euro anunțat de BNR este de 4,5571 lei, în creștere de la 4,5495 de lei, cât fusese la finalul săptămânii trecute. Totodată, avem un curs record şi pentru dolarul american.
BNR a anunţat azi un curs de referinţă de aproape 3,74 lei (3,7399 lei), în creştere cu 1,25 bani (0,34%) faţă de vineri, în condiţiile în care vineri sărise pe interbancar de 3,75 lei.
La scurt timp după anunţarea referinţei BNR, cursul euro sărise iar de 4,46 lei pe interbancar. Merită amintit că vineri a trecut scurt chiar peste 4,57 lei pe interbancar.
În regiune, monedele principale aveau toate o evoluţie liniştită, apreciindu-se în grup extrem de puţin faţă de închiderea de vineri, la fel ca şi leul. Zlotul polonez era cotat la 4,189/euro, forintul maghiar la 288,05/euro, iar coroana cehă la 25,432/euro.
Riscuri de depreciere mai pronunţată
Analiştii ING îşi menţin prognoza de curs, la 4,55 lei/euro pentru finalul trimestrului III, şi la 4,6 lei/euro la sfârşitul anului. Asta înseamnă că actualul curs nu este departe de prognoza pentru finalul lunii septembrie şi este încă sub prognoza de final de an.
„Ne menţinem prognoza de curs, însă subliniem că sunt riscuri ca leul să se deprecieze mai repede şi mai pronunţat decât anticipam, întrucât situaţia politică este mai fluidă decât credeam”, spune Vlad Muscalu, economistul şef al ING Bank România.
În ceea ce priveşte intervenţiile BNR în a limita deprecierile bruşte, Muscalu spune că ele s-au redus semnificativ faţă de luna mai.
„Credem că în iunie BNR a intervenit în piaţă cu mai puţin de jumătate de miliard de euro, după ce în luna mai intervenţiile fuseseră duble, de aproape un miliard de euro. În luna iulie, până acum, credem că intervenţiile BNR sunt mai degraba apropiate de cele din iunie, decât de cele din mai”, conchide Muscalu.