Cei care vând proprietăţi imobiliare pot câştiga, în funcţie de valoarea tranzacţionată, cel puţin 10%, numai pe baza devalorizării leului. Cumpărători nu au de ales. Mihai Alexandrescu, 32 de ani, contabil, a achiziţionat la sfârşitul verii trecute un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 1989 în zona Titan, pentru care a plătit 89.000 de euro. „Am avut noroc de o moştenire în provincie şi datorită ei am reuşit să-mi cumpăr apartam
Cei care vând proprietăţi imobiliare pot câştiga, în funcţie de valoarea tranzacţionată, cel puţin 10%, numai pe baza devalorizării leului. Cumpărători nu au de ales.
Mihai Alexandrescu, 32 de ani, contabil, a achiziţionat la sfârşitul verii trecute un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 1989 în zona Titan, pentru care a plătit 89.000 de euro. „Am avut noroc de o moştenire în provincie şi datorită ei am reuşit să-mi cumpăr apartamentul. Ezitam atunci, dar, uite, bine am făcut până la urmă. Am dat aproape 300.000 de lei pe locuinţă“, spune Alexandrescu. Dacă ar fi amânat tranzacţia, Mihai ar fi plătit, la cursul actual, cam 330.000 de lei, deci cu 10% mai mult, fără a lua în calcul faptul că apartamentele vechi s-au scumpit, anul trecut, cu sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro lunar.
Practic, proprietarii îşi pot asigura în prezent un profit în lei de aproximativ 10%, după ce anul trecut, când euro a scăzut la 3,2 lei, majoritatea celor care aveau proprietăţi de vânzare au majorat imediat preţurile în euro, pentru a nu ieşi în pierdere ca urmare a aprecierii leului. Acum, aceştia socotesc fericiţi banii în plus care le intră în conturi numai pe baza devalorizării monedei naţionale. Potenţialii cumpărători nu au însă decât o singură variantă: să aştepte până ce evoluţia cursului de schimb se va calma.
Problema este valabilă şi în cazul ansamblurilor noi de locuinţe. Stabilite în euro, preţurile asigură dezvoltatorilor încasări şi mai importante în lei, odată cu aprecierea monedei unice europene. Practic, un apartament de 200.000 de euro, pentru care se plăteau, în vara lui 2007, 640.000 de lei a ajuns acum, la o cotaţie de 3,70 lei a euro, să coste 740.000 de lei. Adică mai scump cu 100.000 de lei, preţul locuinţei majorându-se cu 17%-18%. Scumpirea cauzată de devalorizarea leului se adaugă majorărilor de preţuri exprimate în euro operate deja de dezvoltatori. Doar în ultima lună, majorările s-au situat între 4% şi 10%.
Reprezentanţii agenţiilor imobiliare par să nu remarce întotdeauna evoluţiile reale din piaţă. Pentru agenţia Regatta, efectele cursului de schimb sunt inexistente: „Deprecierea leului nu influenţează piaţa imobiliară în niciun fel. Aşa cum nini deprecierea euro în ultimul an nu a influenţat-o“. „Inexistenţa influenţelor“ a amânat totuşi multe tranzacţii. Ritmul în care s-au tranzacţionat proprietăţi imobiliare în luna ianuarie a scăzut cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, spun experţi din piaţă, cei interesaţi aşteptând ca leul să recupereze, măcar în parte, ceea ce a pierdut în ultimele săptămâni. Practic, atâta vreme cât leul nu se va aprecia suficient, există posibilitatea ca pe piaţă să se înregistreze un recul al cererii.
Chiriaşii, prizonieri în contracte pe termen lung
O altă categorie afectată este reprezentată de chiriaşii din imobilele de birouri şi centre comerciale. Legaţi prin contracte pe mai mulţi ani, aceştia nu pot contracara situaţia şi sunt nevoiţi să plătească ori la cursul zilei, ori la un curs de referinţă, stabilit prin contract cu proprietarul.
În esenţă, orice plătitor din piaţa imobiliară (chiriaş sau cumpărător) suferă din cauza evoluţiei negative a leului, în vreme ce oricine vinde sau închiriază se alege cu mai mulţi bani. În plus, pentru aceştia există mecanisme de păstrare a randamentelor şi în cazul schimbării macazului din piaţa valutară, prin modificarea monedei în care se vinde. Cu alte cuvinte, proprietarii pot controla piaţa indiferent de situaţie, singura lor problemă putând să apară doar în situaţia în care scade cererea.