Joi, 1 martie, i bursa la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 901 contracte cu scadenta lunara, la preturi cuprinse itre 27.775 si 27.785 lei, ele fiind realizate, i mare parte, de hedgeri. Tranzactionarea unui numar impresionant de contracte leu/dolar ica din prima sesiune a lunii vine sa ateste ca i martie exista un interes crescut pentru contractul leu/dolar, fapt confirmat de evolutia acestui contract i anii 1998 si 2000. in acesti ani, i luna martie, numarul contractelor tranzactionate s-a dublat i raport cu lunile ianuarie si februarie. Exceptie face anul 1999, cind cursul leu/dolar a scapat de sub control, urcind de la 14.040 lei la 14.900 lei i ziua de 17 martie, determinind, pentru o perioada destul de lunga, o scadere a volumului de tranzactionare i piata futures a dolarului.
Un broker de la Sibiu isi punea itrebarea cind vor trece Guvernul si BNR la recolerarea ratei inflatiei cu deprecierea leului. „Dupa cum se pare ca va fi realizat bugetul pe 2001, este greu de crezut ca inflatia din acest va fi de numai 25 – 27%, atita vreme cit bancile au cumparat titluri de stat cu scadenta i februarie 2001, cu un randament mediu de 54,59%. Chiar ii convine statului sa ofere o dobinda dubla fata de rata prognozata a inflatiei”, atragea acesta atentia.
La rindul sau, Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, opina ca „daca ritmul de depreciere se va mentine constant, leul va cunoaste i acest an o depreciere de aproximativ 33 – 34%, ceea ce implica un curs mediu, la sfirsitul anului, de 34.500 lei/dolar. Daca inflatia din ianuarie, de 3,7%, s-ar mentine constanta si i urmatoarele luni, ar implica o valoare anuala de peste 40%, isa cred ca la sfirsitul lui decembrie inflatia va fi de circa 35%”.
Pentru aprilie, brokerii de la Sibiu tranzactionau, i data de 1 martie, dolarul la un pret de 28.600 lei, ceea ce ar presupune o depreciere lunara de 3%, ei luind i calcul o crestere a inflatiei prin modificarea preturilor la energie, asa cum au declarat reprezentantii Guvernului.
in februarie, prin sistemul electronic de tranzactionare al BMFMS au fost realizate 8.654 de contracte futures, cu un volum al tranzactiilor de 126 miliarde lei si 4.729 optiuni. Numarul de contracte futures realizat depaseste cu aproape 13 procente valoarea din aceeasi perioada a anului trecut. Volumul iregistrat i piata optiunilor, care i ultimele luni a cunoscut un avint deosebit datorita interesului participantilor la tranzactii pentru strategiile construite cu ajutorul acestor produse derivate, s-a dublat, i februarie 2000, fiind tranzactionate 2.268 optiuni.
La fel ca si i prima luna a anului, i februarie cele mai intens tranzactionate contracte futures au fost cele pe paritatea euro/dolar si leu/dolar. Evolutia fluctuanta au raportului
euro/dolar pe pietele financiare internationale, frecventele schimbari de trend care ofera numeroase oportunitati speculative a determinat un interes constant pentru aceasta piata i care s-au realizat 60% din numarul total de contracte. Raportul leu/dolar, care detine o pondere de 30% din numarul total de contracte realizate i februarie, a fost utilizat i special de catre hedgeri.
Euro va da si i martie de lucru speculatorilor
Raportul euro/dolar a fost cotat i data de 1 martie, pentru scadenta lunara, la 0,930 dolari, i crestere cu 0,5 centi fata de sfirsitul lunii februarie, i timp ce pretul de cotare al raportului leu/euro a fost i aceeasi zi de 25.550 lei. „Cresterea euro din aceste zile poate fi doar una conjucturala, occidentalii nefiind ica interesati itr-o apreciere prea mare a monedei unice, atita vreme cit sunt favorizatele exporturile”, declara un broker sibian. Acesta a continuat precizind ca „ar fi bine ca lectia din februarie, cind euro a pierdut i numai citeva zile mai bine de 600 de lei, sa dea de gindit exportatorilor, care ar trebui sa isi acopere riscurile valutare. Oricum, evolutia euro a dat de lucru speculatorilor”.
Dupa o scadere semnificativa i saptamina 19 – 23 februarie, cind s-a apropiat de o paritate de 0,90 dolari, moneda unica europeana a cunoscut o evolutie ascendenta, profitind din plin de problemele cu care se confrunta economiile Statelor Unite si a Japoniei. Astfel, indicatorul pe ianuarie, care masoara icrederea consumatorilor din Statele Unite, a iregistrat cel mai scazut nivel din ultimii sase ani.
Cumulat cu faptul ca PIB al SUA din ultimul trimestru al anului 2000 a avut o crestere care s-a situat mult sub asteptari, analistii anticipau o reducere a ratei americane de refinantare. insa discursul din data de 28 februarie al lui Alan Greenspan, seful Federal Reserve, tinut i fata Senatului American, a fost mai moderat decit se astepta. El a declarat ca, „gradul exceptional de icetinire a activitatii, care a fost asa de clar la sfirsitul anului trecut, pare mai putin evident i lunile ianuarie si februarie ale acestui an”. Declaratiea dezamagit oarecum piata de capital americana si a condus la o „cadere” a dolarului, discursul lui Greenspan eliminind, practic, posibilitatea modificarii ratei dobinzii, pina la urmatoare itrunire a Federal Reserve, din 20 martie.
Pentru Adrian Popescu, importanta ramine isa politica pe care o va duce Banca Centrala Europeana (BCE), el precizind ca „sunt asteptate indicii privind politica monetara pe care o va adopta BCE pentru viitor. Pentru zilele urmatoare, nu se asteapta o reducere a dobinzilor, isa ultimele rapoarte economice arata ca o asemenea masura este luata i considerare pentru perioada urmatoare. Economia Germaniei da semne de oboseala, iregistrind i trimestrul IV al anului 2000 o crestere de doar 0,2%, sub previziunile analistilor. La aceasta se adauga si faptul ca inflatia a cunoscut i ultima perioada o usoara crestere”.
Cursul dolarului a devenit previzibil
8 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 martie 2001, 14:00
Joi, 1 martie, i bursa la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 901 contracte cu scadenta lunara, la preturi cuprinse itre 27.775 si 27.785 lei, ele fiind realizate, i mare parte, de hedgeri. Tranzactionarea unui numar impresionant de contracte leu/dolar ica din prima sesiune a lunii vine sa ateste ca i martie exista un interes crescut pentru contractul leu/dolar, fapt confirmat de evolutia acestui contract i anii 1998 si 2000. in acesti ani, i luna martie, numarul contractelor tranzactionat
Etichete: arhiva,
februarie,
martie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook