de milioane de euro.Banca Nationala va ramane pana la sfarsitul anului cumparator net de valuta, avand in vedere necesitatea cresterii rezervei proprii la peste 7 miliarde de euro, ca urmare a maririi importurilor, care in ultimele luni ale anului va inregistra un salt, necesar cumpararilor de combustibili, la care se vor adauga cererile necesare importurilor de cereale, in urma secetei.
Intrarile de 68,62 milioane euro, venite din plasarea de catre Ministerul Finantelor a unei emisiuni de bonduri in euro cu scadenta la un an, vor reprezenta un supliment la cumpararile BNR. Insa Finantele ar fi dorit sa aduca la buget 200 milioane de euro si, chiar daca cererea a fost de 303,71 milioane euro, nivelul dobanzii de 4% nu a multumit bancile. S-a repetat astfel scenariul de la licitatiile de titluri de stat in lei, unde tinerea in frau a dobanzilor aduce doar „firimituri” in sacul statului.
Una dintre cele mai mari fluctuatii zilnice ale paritatii s-a inregistrat in data de 12 septembrie, cand euro a urcat de la 1,1138 la 1,1323 dolari, pe fundalul cresterii ingrijorarii investitorilor privind marimea deficitului american.
In primele patru zile ale saptamanii trecute, paritatea s-a incadrat intr-un „tunel” format din plafoanele 1,1142 si 1,1342 dolari, volatilitatea pietelor fiind destul de mare. Maximumul a fost inregistrat joia trecuta, dupa comentariile facute in raportul bianual al FMI asupra supraevaluarii pe termen mediu a dolarului. Anuntarea scaderii numarului de someri din SUA sub pragul de 400.000 a dus in aceeasi zi la o coborare a euro cu un cent, la 1,1230 dolari.
Cu toate acestea, Fondul Monetar a estimat ca SUA reprezinta motorul relansarii economice mondiale, cu o crestere de 2,6% anul acesta si de 3,9% in 2004.
In acelasi timp, FMI si-a revazut calculele privind euro-zona, rectificand (in sens negativ) previziunile de crestere, din cauza fazei prelungite de slabiciune economica. Ultimele statistici venite de pe Vechiul Continent nu lasa sa se intrevada semnele unei relansari a economiei. PIB-ul euro-zonei a scazut in trimestrul al doilea cu 0,1%, dupa stagnarea inregistrata la inceputul anului. Aceste date si prognozele negative pentru a doua parte a lui 2003 indica existenta recesiunii in euro-zona.
Analistul Ioan Aleman, de la bursa la termen din Sibiu, considera ca „in absenta relansarii economiei europene, majoritatea analizelor tehnice au intampinat greutati in explicarea adevaratei cresteri a euro. Printre posibilele cauze au fost enumerate demiterea presedintelui bursei din New York, ultimele inregistrari ale fostului lider irakian, prin care acesta solicita atacarea trupelor americane, sau recentele interventii ale Bancii Japoniei, care au avut drept scop deprecierea yenului”.
Cei care prefera analiza fundamentala asteapta cu interes ultima saptamana a lunii. Astfel, in data de 25 septembrie urmeaza ca in Parlamentul Uniunii Europene sa primeasca votul noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Jean-ClaudeTrichet, actualul presedinte al Bancii Frantei. In aceeasi zi este asteptata anuntarea indicatorului Ifo referitor la mediul de afaceri din zona vestica a Germaniei.
Pretul dolarului depinde de cotatia euro
Raportul leu/euro, depinde in momentul de fata, de limitele inferioare pe care la ia in considerare BNR. Din calcule reiese ca in aceasta luna cursul nu va scadea sub pragul de 37.300 lei/euro, astfel ca atat exportatorii, cat si importatorii va trebui sa isi revizuiasca calculele in raport de oscilatia paritatii euro/dolar. In ceea ce priveste cursul leu/dolar, acesta va evolua in functie de ceea ce se va intampla cu euro, BNR avand si in acest caz un cuvant de spus.
Paritatea euro/dolar are o volatilitate ridicata pe pietele internationale, pana la sfarsitul lunii culoarul de tranzactionare fiind cuprins intre 1,105 – 1,15 dolari. Principalul prag de rezistenta se afla in jurul valorilor de 1,1350 – 1,1360 dolari. Depasirea acestuia poate impinge moneda unica la 1,1450 sau chiar 1,15 dolari. Moneda americana va incerca, probabil, o spargere a pragului suport de 1,1180 – 1,12 dolari/euro, dupa anuntarea scaderii somajului in SUA.
Euro are sustinerea bancii nationale a Romaniei
Desi majoritatea analistilor indica pentru sfarsitul anului cotatii 1,1630 – 1,17 dolari drept tinte pentru raportul euro/dolar, in momentul actual el se incadreaza intr-un culoar cuprins intre 0,85 dolari, inregistrat in ianuarie 2002, si 1,10 – 1,13 dolari, atins in prima jumatate a lunii curente. Din punct de vedere tehnic, pentru perioada imediat urmatoare punctul de rezistenta pentru euro va fi cel de 1,1390 dolari.
Cred ca in urmatoarele zile pietele internationale se vor confrunta cu vanzari importante de euro in momentul depasirii pragului de 1,13 dolari, ceea ce se va reflecta in cursul de schimb leu/dolar, avand in vedere sustinerea pe care o va primi euro din partea BNR. Doar trecerea pragului de 1,1390 dolari ar putea schimba convingerile investitorilor de a trece pe pozitii long (de cumparare) pe euro. Eventualitatea coborarii euro sub 1,1085 dolari ar putea da semnale negative privind evolutia monedei unice.