Dobanda de interventie a BNR, magnet pentru “banii fierbinti”

De la jumatatea lunii februarie, euro nu s-a mai miscat de langa pragul de 3,5 lei, nivel anticipat de piata futures de la Sibiu si pentru jumatatea anului.




Procesul de apreciere a leului, inceput in noiembrie 2004, va continua si pe parcursul acestui an, ca o consecinta a luptei cu inflatia a BNR, care foloseste, fata de anii anteriori, pe langa curs, si dobanda de “politica monetara”. Cu o dobanda de 8,5%, nivel la care intervine saptamanal pentru a steriliza excesul de lichiditate din piata monetara, BNR nu putea sa nu atraga multi “bani fierbinti”. Avem in vedere diferentialul mare de dobanda dintre cea romaneasca si cea europeana, 2,50%, si cea americana, 4,75%.


Aceasta poate crea probleme mari bancii centrale, daca ritmul intrarilor de valuta se va mentine crescut si daca va ceda insistentelor bancherilor de a majora dobanda pana la 9-9,5%. O astfel de posibilitate pare insa tot mai incerta, avand in vedere reducerea semnficativa a lichiditatilor atrase din piata monetara, dupa ce concurenta dintre banci a adus o scadere a dobanzilor la credite si o crestere a celor la depozite, ceea ce a avut drept efect o majorare cu circa 17% a economiilor populatiei aflate in banci.


Daca 2005 s-a incheiat la un curs de 3,6771 lei, intr-o piata unde, conform declaratiilor oficialilor BNR, nu se mai intervenise de doua-trei luni, 2006 a adus noi aprecieri ale leului.
Dupa o scurta zvacnire la 3,69 lei, euro a inceput sa scada constant, minimul primului trimestru fiind de 3,4755 lei, atins la inceputul lui martie. Dupa aceasta scadere, raportul euro/leu s-a consolidat la pragul de 3,5 lei, de care se pare ca nu va scapa curand. Putem considera ca, in urmatoarea perioada, euro ar putea sa fluctueze in limita a circa trei puncte procentuale, adica intre 3,47 si 3,57 lei.


Un dealer bancar anticipa pentru finele lui aprilie un curs al euro de 3,51-3,52 lei, bazandu-se pe presupunerea ca intrarile mari de valuta de la casele de schimb, datorate revenirii in tara a romanilor care muncesc in strainatate, va compensa solicitarile mari ale importatorilor, care vor dori sa profite de Sarbatorile de Paste.
In piata la termen de la Sibiu, preturile raportului euro/leu cu scadenta la jumatatea anului au fluctuat in martie intre 3,46 si 3,53 lei, insa in ianuarie tranzactiile au fost realizate chiar si la 3,65 lei. Nivelul de 3,5 lei se dovedeste deosebit de stabil si aici, saptamana trecuta euro fiind tranzactionat in culoarul 3,5-3,5350 lei.


Soarta dolarului a fost mult mai rea decat cea a euro. Pe langa deprecierea determinata de evolutia raportului euro/leu, el a avut de pierdut de pe urma scaderii paritatii sale fata de euro, astfel ca a coborat de la 3,0930 lei, la inceputul anului, la 2,8553 lei, vinerea trecuta.
Evolutia paritatii euro/dolar face incerta posibilitatea ca dolarul sa scada sub pragul de 2,8 lei, pentru el un nivel important aflandu-se la 2,9 lei.
Soarta “bancnotei verzi” este decisa in acest moment de “razboiul” dintre dobanzile din SUA si euro-zona. Chiar daca Rezerva Federala a majorat dobanda de 15 ori succesiv, ea urcand de la 1%, in iunie 2004, la 4,75%, pentru mai anticipandu-se un nivel de 5%, dolarul nu mai beneficiaza de acest suport, care l-a adus de la 1,3669, la finele lui 2004, la 1,1840 dolari/euro, in decembrie trecut.




Investitorii internationali iau acum in calcul si dobanda din euro-zona, care a urcat in martie la 2,5%. Posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa majoreze rata dobanzii de referinta de cel putin doua ori, in acest an, pentru a controla inflatia, urcand-o de la 2,5%, nivel stabilit in martie, la 3% sau chiar 3,25%, a scazut cota de interes pentru dolar, dupa ce unele banci centrale din Orientul Mijlociu au anuntat dorinta lor de a-si majora rezervele in moneda unica.


Leul nu va duce lipsa de “momente bune” pana la finele anului

In primele trei luni ale acestui an, moneda nationala a avut o evolutie apreciativa in raport cu principalele valute, circa 4,5% comparativ cu cea europeana si peste 6% fata de cea americana.
Leul a atacat rapid ambele monede, continuand, de altfel, evolutia sa inceputa din noiembrie 2004. Pragul de 3,6 lei/euro a rezistat putin timp, iar cel de 3,1 lei/dolar a devenit deja o amintire a anului trecut, dupa ce paritatea euro/dolar s-a consolidat in jurul valorilor de 1,19-1,20 dolari.
Pentru euro, a urmat o perioada de consolidare a pragului de 3,5 lei, care pare sustenabil pe termen scurt. In privinta dolarului, acesta cocheteaza, inca de la inceputul anului, cu pragul de 2,9 lei, care se poate mentine inca o buna perioada de timp.

In aceste conditii, este destul de greu de estimat in ce ritm va continua aceasta evolutie, dar, pana la finele anului, este mai mult decat probabil ca vom mai asista la momente bune ale leului atat fata de euro, cat si, in special, fata de dolar, avand in vedere ca bancnota verde este supusa unor presiuni puternice din partea monedei unice.



Cu ochii pe dobanda Bancii Centrale Europene

Paritatea euro/dolar a crescut foarte mult de la inceputul lunii aprilie, acest lucru datorandu-se presupunerilor privind posibilitatea ca Banca
Centrala Europeana sa majoreze, pana in mai, rata dobanzii de referinta cu 25 de puncte procentuale, pana la valoarea de 2,75%. Din acest moment, moneda europeana a castigat mai mult de trei centi. La randul lor, americanii au aruncat strategic in joc un indicator foarte important, referitor la “crearea de noi locuri de munca”, mizand pe o crestere, cifra anticipata fiind de 243.000 in luna februarie.


Din punct de vedere tehnic, euro va putea intalni rezistente majore la pragurile de 1,2332; 1,2387; 1,2415; 1,2538 dolari, in timp ce pragurile suport se situeaza la 1,2280; 1,2252; 1,2196; 1,2055 dolari.
In eventualitatea in care paritatea va trece de pragul de rezistenta de la 1,2387 dolari, este posibil ca ea sa urce pana la un maxim de 1,2538 dolari. Daca observam o miscare de sens contrar, cu o scadere sub nivelul de 1,2196 dolari, tendinta pietei va fi de a atinge, din nou, ultimul prag suport mentionat.