EURO va exploda și va trece de 5 lei până la jumătatea anului viitor. În plus, criza economică generată de pandemie se va resimţi până spre finalul anului 2022, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomică, realizat de CFA România.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, iar peste 70% dintre specialiştii în investiţii chestionaţi în cadrul sondajului lunar realuzat de asociaţie se aşteaptă ca impactul economic al pandemiei să se resimtă inclusiv în 2022.
De asemenea, potrivit aceluiaşi sondaj, 71% dintre repondenţi anticipează majorarea ratei inflaţiei, în timp ce peste 80% prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
Depreciere a leului în următoarele 12 luni în raport cu EURO
”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro”, indică CFA într-un comunicat transmis marţi.
Pronosticurile specialiștilor în ceea ce priveşte cei mai importanţi indicatori macroeconomici nu sunt tocmai bune. Astfel, 71% din participanţii la sondaj sunt de părere că rata inflației va fi majorată. Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate intrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna aprilie 2021 relevă:
– Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 77%) anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022;
– Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este 7%;
– Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este +5,1%;
– Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;
– Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.
Cine a realizat previziunile pentru România
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a șase întrebări Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.