UPDATE. Banca Naţională a României a anunţat astăzi, la 13.00, un curs de 4,3287 lei pentru un franc, în timpul zilei cotaţiile trecând şi de 5 lei.

Francul elvețian sărise deja cu 15% față de dolar la ora 10.00, la Londra, iar euro a ajuns aproape de 1,04 franci, punând pe foc trezoreriile băncilor care au dificultăți în închidera pozițiilor. Decizia băncii centrale elvețiene a transmis o undă de șoc și la burse, care au reușit totuși să recupereze după un declin inițial al cotațiilor.

CITEŞTE ŞI Marea conversie a creditelor în valută

Leul s-a depreciat și el puternic față de moneda elvețiană astăzi, cursul sărind astăzi pe piața interbancară pragul de 5 RON/CHF, în creștere cu peste 30%, de la 3,74 lei, însă cotațiile au revenit la niveluri mai joase, în jurul a 4,3..

Pentru clienții cu credite în franci elvețieni, decizia băncii Elveției aduce vești cât se poate de proaste, aprecierea monedei elvețiene traducându-se într-o majorare corespunzătoare a ratelor. Volksbank, una dintre băncile cu astfel de credite în portofoliu, pregăteşte oferte de conversie a creditelor din franci elveţieni în euro, cu discount.

Odată cu renunțarea la rata minimă de schimb de 1,2 franci/euro, banca centrală a Elveției a anunțat și reducerea ratei dobânzii la minus 0,75%, de la minus 0,25%, o măsură care ar trebui să mai tempereze din presiunile de apreciere a francului în perioada următoare. Piețele sunt însă tensionate, în condițiile în care se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să extindă măsurile de relaxare cantitativă la întâlnirea de săptămâna viitoare, adâncind programul achiziției de active, decizie care va mări și mai mult presiunile pentru deprecierea monedei unice europene.

CITEŞTE ŞI Marea conversie a creditelor în valută

Adrian Vasilescu, BNR: E o lecție care trebuie învățată! Împrumutați-vă în moneda în care sunteți plătiți!

„E important și dacă un singur om suferă, ce să mai vorbim de 5%!”, a recunoscut Adrian Vasilescu. El susține însă că este o lecție pe care trebuie să o învețe fie cei care au mers cu ochii închiși, fie nu au ascultat sfaturile BNR.

„BNR recomandă de foarte mulți ani populației să se împrumute în moneda în care fiecare împrumutat este plătit, pentru că altfel se expune riscului valutar”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Faptul că numai 5% din populația României este împrumutată în franci elvețieni arată că eforturile BNR au avut succes, consideră consilierul guvernatorului BNR. „Această lecție trebuie bine învățată!”, a repetat Adrian Vasilescu.

CITEŞTE ŞI Marea conversie a creditelor în valută