Dupa sapte luni de la inceputul anului, leul inregistra o crestere reala de peste un procent fata de cosul valutar compus din euro si dolar. Deprecierea nominala medie a leului fata de cele doua valute era, la data de 31 iulie, de 9,8%; daca se adeveresc estimarile privind o rata a inflatiei de cel mult 1,5% in iulie, atunci reiese ca inflatia cumulata pe primele sapte luni este de 11%, cu 1,2% mai mult decat deprecierea nominala a leului. Sau, altfel spus, cresterea reala a cursului monedei noastre este de 1,2%.
Intarirea leului este efectul cumulat a doi factori care au actionat in ultimele doua saptamani ale lunii trecute: stabilizarea cursului dolarului si scaderea cursului monedei europene. In perioada 17 – 31 iulie dolarul a fluctuat intre un minim de 32.696 si un maxim de 32.910 lei, in timp ce euro a avut o variatie mult mai ampla, intre 33.191 si 32.209 lei. Reculul euro in raport cu leul deriva din scaderea cursului monedei europene fata de dolar, deci este un factor preluat de pe pietele valutare internationale. Pentru stabilizarea cursului leu – dolar, meritele revin integral Bancii Nationale, care a reusit, astfel, sa treaca de la o depreciere in termeni reali a leului de peste 2%, la sfarsitul lunii iunie, la o apreciere reala a leului, o luna mai tarziu.
Obiectivul politicii valutare a BNR este insa mai ambitios: o apreciere reala a monedei nationale cuprinsa intre 3 si 5% pana la sfarsitul acestui an. Tendinta de scadere a cursului euro fata de dolar (manifestata pe plan international) favorizeaza demersurile Bancii Nationale. Desi gradul de incertitudine in privinta evolutiei raportului euro – dolar se mentine ridicat, ne putem astepta ca pretul dolarului sa ramana stabil in jurul valorii de 33.000 lei, in timp ce pretul monedei europene ar putea sa coboare sub 32.000 lei.
Aceleasi anticipari le au casele de schimb valutar. Se observa ca ecartul cursurilor dolarului (diferenta dintre cursul de cumparare si cel de vanzare) este mic (cel mult 350 lei) in majoritatea oraselor mari, semn ca nu se asteapta surprize din partea monedei americane. In schimb, in cazul cursurilor euro, ecartul este mult mai mare, ajungand pana la 650 – 750 lei. Ceea ce inseamna ca directorii caselor de schimb isi iau masuri de precautie in eventualitatea mentinerii tendintei de scadere a monedei europene.
Cursul leului creste incet, dar sigur
7 august 2002, 12:00
Ultima modificare în 7 august 2002, 15:00
Dupa sapte luni de la inceputul anului, leul inregistra o crestere reala de peste un procent fata de cosul valutar compus din euro si dolar. Deprecierea nominala medie a leului fata de cele doua valute era, la data de 31 iulie, de 9,8%; daca se adeveresc estimarile privind o rata a inflatiei de cel mult 1,5% in iulie, atunci reiese ca inflatia cumulata pe primele sapte luni este de 11%, cu 1,2% mai mult decat deprecierea nominala a leului. Sau, altfel spus, cresterea reala a cursului monedei noa
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook