Leul a câștigat luna aceasta 2,8% față de euro (până la sfârșitul săptămânii trecute), iar de la începutul anului a urcat cu 4,55%. Față de dolar, leul a crescut chiar mai mult, până la 9,5%, ca rezultat al aprecierii monedei euro față de valuta americană. Euro a fost preferat de către investitori în așteptarea deciziei de ridicare a ratei dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană.
„Tendința de apreciere a leului a devenit vizibilă de la jumătatea lunii februarie, însă mișcarea s-a desfășurat atunci cu pași mici. Au existat bănuieli ale unei intervenții discrete din partea BNR, dezmințite de oficiali ai băncii centrale. Săptămâna trecută însă ritmul a accelerat puternic. Stabilizarea situației din Japonia a dus la o calmare a nervilor și la un apetit în creștere pentru plasamente riscante. Leul a devenit beneficiar net al acestei atitudini, iar noul acord cu FMI a adus de asemenea încredere”, spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers România.
Întărirea leului ajută BNR în lupta împortiva inflației, iar prețul produselor importate, exprimat în lei, ar fi normal să scadă, cu un decalaj de câteva săptămâni. Mai mult, o serie de produse și servicii din România au prețurile afișate în euro, iar scăderea monedei europene ar trebui să ducă la diminuarea respectivelor prețuri. Evoluția dezavantajează însă exportatorii, iar livrările la export au fost un factior important de echilibrare în ultimii doi ani. Luna ianuarie a adus un deficit comercial în scădere cu 60% față de ianuarie 2010, ritmul de creștere al exporturilor fiind cu o dată și jumătate mai mare decât cel al importurilor (47,8% față de 29,4%).
Analiștii tehnici ai X-Trade Brokers consideră că leul ar putea întâmpina pe termen foarte scurt unele dificultăți în a depăși nivelul de 4,0375 față de euro, dar acest palier ar putea fi totuși depășit într-un orizont de două-trei săptămâni, în cazul în care nu apar șocuri majore.
„În funcție de condițiile internaționale, decă derularea evenimentelor internaționale din Japonia, tensiunile din Orientul Mijlociu sua o eventuală întărire a politicii monetare a SUA ar duce la o sporire a aversiunii pentru risc, iar aceasta ar avea impact negativ și asupra leului, împingându-l din nou înspre palierul 4,20 – 4,25”, spune Victor Safta.
BNR nu va putea însă sta deoparte în cazul în care riscul unui exces speculativ pe euro/ron va împinge cursul sub nivelul de 4,00.
„Banca Centrală ar putea decide să se opună unei aprecieri prea impulsive a leului, care ar fi periculoasă din mai multe motive. În primul rând, ar putea crea o imagine prea optimistă a asupra economiei – care ar fi neconformă cu realitatea – și ar stimula o creștere bazată pe consum neacoperit din producția internă. În al doilea rând, ar crea precondițiile unor corecții negative agresive ale leului, care ar atrage atenția mai mult decât aprecierea anterioară și ar afecta încrederea într-o manieră adversă”, mai arată Safta.
Leul s-a depreciat în ședința de astăzi până la 4,1065 față de euro, revenind peste pragul psihologic de 4,1.