Leul are potenţial pentru a se întări până la o paritate mai mică de 4 lei/euro în acest an, dar BNR îl va gestiona astfel încât să rămână în limite considerate „favorabile”, iar experienţa a demonstrat că acest interval înseamnă între 4,1 şi 4,3 lei/euro, consideră analiştii BRD.
„Anticipăm că rata de schimb leu/euro va coborâ temporar sub pragul de 4 lei/euro în 2010 şi 2011. Volatilitatea va fi utilizată cu grijă de banca centrală, care va urmări o politică bazată pe un leu mai slab până la adoptarea monedei unice europene”, se arată într-un raport al BRD.
Analiştii notează că, pe termen lung, presiunile de depreciere vor apărea ca urmare a creşterii moderate a importurilor şi a eforturilor de returnare a datoriei, ceea ce va conduce la menţinerea ratei de schimb peste nivelul de 4 lei/euro.
Totodată, experţii băncii consideră că în prezent leul este subapreciat, în condiţiile randamentelor încă atrăgătoare, în pofida reducerii dobânzilor, îmbunătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei (revenirea economică susţinută de exporturi, majorarea productivităţii, perspectivelor legate de nivelul redus al costurilor cu forţa de muncă), menţinerii la nivel nivel „robust” al fluxurilor de capital, precum şi diferenţei faţă de monedele din regiune.
„Având în vedere aceste motive, credem că leul are resurse potenţiale pentru a se întări până sub pragul de 4 lei/euro într-o manieră ordonată până la finele acestui an. Totuşi, banca centrală dovedeşte un angajament serios pentru limitarea aprecierii leului şi îşi menţine polticia bazată pe un leu slab”, se mai spune în raportul citat.
Analiştii BRD consideră că politica monetară a BNR a fost şi este în continuare condusă în principal de consideraţii legate de cursul de schimb.
„Atât timp cât PIB-ul sub potenţial a menţinut sub control inflaţia, BNR şi-a permis să controleze atât inflaţia cât şi rata de schimb, în contextul fluxurilor de capital liberalizate”, explică analiştii.
BNR va reduce dobânda de politică monetară de la nivelul minim record de 7% la sub 6% până la finele acestui an, pentru a atinge un minim de 4,5-5% în primul semestru din 2011, anticipează BRD, menţionând că acest lucru se va întâmpla doar dacă scenariile proprii privind evoluţia inflaţiei, PIB-ului şi cursului de schimb se vor realiza.
Analiştii anticipează că rata inflaţiei se va situa în primele trei trimestre din acest an peste 4%, pentru ca efectul de bază pozitiv să conducă la reducerea ratei sub 4% în ultimele trei luni din 2010 şi sub 3% în primul trimestru din 2011.
BRD a anunţat, joi, că a redus estimările privind creşterea PIB în 2010 de la 1,5% la 1%, bazându-se pe datele statistice revizuite pentru 2009 şi a datelor sub aşteptări de la începutul acestui an.
SURSA: Mediafax