Valoarea tranzactiilor realizate la Bursa din Sibiu in cursul lunii aprilie s-a cifrat la 429 miliarde de lei, cea mai ridicata din istoria institutiei.
Hedgerii s-au concentrat, din nou, in piata leu/dolar, unde au realizat 8.842 de contracte. Pozitiilor pentru scadenta aprilie initiate inca de la inceputul lunii februarie, la preturi de 33.699 – 33.799 lei, li s-au adaugat numeroase altele, brokerii mentinandu-le in permanenta la un nivel foarte ridicat, astfel ca la data scadenta Casa de Compensatie a lichidat 1.946 de pozitii. La inceputul lunii trecute, dolarul american a fost cotat de catre brokerii sibieni la 33.350 lei, cu numai cinci lei peste cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi a lunii. In strategiile de acoperire a riscului, participantii la piata leu/dolar au utilizat si 1.197 de optiuni CALL pe contractul scadent la o luna, dintre care 1.197 de optiuni au fost exercitate in ziua scadentei.
Pentru derivatul leu/dolar cu scadenta luna aceasta au fost tranzactionate 827 de contracte la preturi de 33.700 – 33.800 lei/dolar, fiind deschise peste 500 de pozitii. „In mai va intra in conturile BNR aproape un miliard de dolari, rezultat al emisiunii de euro-bonduri, in valoare de 700 milioane de euro, la care se vor adauga alte 300 milioane dolari venite de la FMI, Banca Mondiala si UE, calcula un broker sibian. Cresterea rezervei bancii centrale la peste cinci miliarde de dolari ii va asigura acesteia posibilitatea de a manevra cursul, pentru a reduce rata anuala a inflatiei. Nu trebuie uitate si imprumuturile in lei si valuta pe care Finantele le vor face de pe piata interna, care vor aduce mai mult de 100 milioane dolari. Asa ca am ramas in stand by, pana cand vom vedea care va fi trendul pietei spot”.
In perioada 25 – 30 aprilie, la bursa din Sibiu au fost afisate cotatii de cumparare a dolarului, pentru scadenta mai, de 33.700 – 33.800 lei, cele de vanzare fiind de 33.850 – 34.000 lei.
Cumparatorii au continuat sa afiseze cotatii pentru scadenta iunie. Daca la inceputul lui aprilie au fost de 34.300 lei, au scazut apoi la 34.000 lei, pentru ca la finele lunii trecute ele sa urce la 34.150 lei.
In luna aprilie, piata futures euro/dolar a fost atractiva datorita fluctuatiilor si aprecierii euro pe pietele financiare internationale pana la cel mai ridicat nivel al anului, in raport cu dolarul. Au fost tranzactionate 10.000 ale contracte, cea mai mare parte pentru scadenta la o luna. „Speculatorii au fost extrem de activi in piata futures, in special in prima si ultima parte a lunii, iar optiunile CALL cumparate la preturi de 88 – 88,50 centi/euro in prima parte a lunii s-au dovedit a fi o investitie foarte profitabila, avand in vedere intarirea euro”, a declarat Toma Dosteteanu, directorul Casei Romane de Compensatie.
Euro a continuat sa creasca
In intervalul 25 – 30 aprilie, paritatea euro/dolar a avut o evolutie favorabila monedei unice, care a continuat si la inceputul lunii mai, euro apropiindu-se de maximul de 90,987 centi, atins in primavara anului trecut. In piata de la Sibiu tranzactiile pentru scadenta mai s-au realizat la inceputul perioadei la 89,10 – 89,30 centi. In data de 29 aprilie preturile au fost cuprinse intre 89,81 si 90,10 centi, la sfarsitul lunii tranzactiile fiind realizate la 89,50 – 90,10 centi. Primele optiuni CALL au fost realizate la un pret de exercitare de 90,50 centi/euro, cu prime de 50.000 lei/optiune. Au aparut si primele cotatii de cumparare cu scadenta iunie, acestea fiind de 89 centi/euro.
Alte piete in care s-au realizat tranzactii au fost cele in care se tranzactioneaza contractele DESIF1 si DESNP. Detinatorii de portofoliu au efectuat tranzactii speculative sau de hedging pentru scadentele aprilie sau mai. De cel mai mare interes a beneficiat contractul pe actiunile SNP Petrom, cu 230 de contracte scadente la o luna si cu 20 de contracte pentru scadenta mai.
Incepand cu data de 7 mai 2002, tranzactiile cu contracte futures si cu optiuni de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu se vor desfasura zilnic, prin intermediul sistemului electronic de tranzactionare, in intervalul orar 9:30 – 17:00. Decizia de prelungire cu o ora a programului de tranzactionare a fost adoptata de Consiliul Bursei la solicitarea societatilor de brokeraj. Scopul extinderii este acela de a se veni in intampinarea acelor participanti din piata care tranzactioneaza derivate pe activul euro/dolar si care astfel vor avea posibilitatea de a urmari si de a initia pozitii in functie de evolutia paritatii euro/dolar in momentul deschiderii pietelor financiare din Statele Unite ale Americii.