Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro în următoarele trei luni, urmând să revină, peste 12 luni, la 4,2 lei/euro, în contextul efectelor crizei mondiale, potrivit unui sondaj asupra valutelor din regiune, la care au participat 40 de economişti, precizează Mediafax.Rata de referinţă anunţată, joi, de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 3,57 bani, la 4,1281 lei/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni şi jumătate. Banca centrală a anunţat o rată
Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro în următoarele trei luni, urmând să revină, peste 12 luni, la 4,2 lei/euro, în contextul efectelor crizei mondiale, potrivit unui sondaj asupra valutelor din regiune, la care au participat 40 de economişti, precizează Mediafax.
Rata de referinţă anunţată, joi, de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 3,57 bani, la 4,1281 lei/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni şi jumătate. Banca centrală a anunţat o rată inferioară celei de joi la 13 aprilie, când euro a fost cotat la 4,1263 lei/euro. Moneda naţională nu a înregistrat oscilaţii semnificative comparativ cu euro în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, iar cursul de schimb a variat foarte uşor, în jurul nivelului de 4,12 lei/euro.
Leul, coroana cehească, forintul unguresc şi zlotul polonez se vor deprecia în raport cu euro pe termen scurt, însă redresarea economiei globale poate susţine avansuri în următoarele 12 luni, potrivit analiştilor intervievaţi.
Leul s-a depreciat puternic în ultimele două luni ale anului trecut şi în primele luni din 2009, iar referinţa BNR a atins un maxim al anului pe 22 ianuarie, când cursul a urcat la 4,3127 lei/euro. Ulterior, moneda naţională a fluctuat în apropiere de acest nivel până în luna martie, când a intrat pe un trend ascendent în urma acordului de finanţare externă de 20 miliarde euro încheiat de România cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD şi alte instituţii internaţionale.
Cele patru valute s-au apreciat în ultimele săptămâni faţă de euro, cu procente cuprinse între 6% în cazul forintului, 3% pentru leu şi, respectiv 2% pentru zlot şi coroană, însă vor pierde o mare parte din câştiguri şi vor reveni pe trenduri descendente în perioada următoare.
În termen de şase luni, zlotul, coroana şi forintul se vor consolida şi vor reveni uşor în raport cu euro, însă leul nu va reuşi această performanţă, potrivit concluziilor sondajului.
Astfel, după deprecierile din perioada următoare, leul nu va avea fluctuaţii semnificative până la finele celor 12 luni incluse în sondaj.
Monedele din regiune au înregistrat creşteri în ultimele săptămâni datorită îmbunătăţirii indicatorilor economici şi măsurilor de stimulare economică implementate de marile bănci centrale ale lumii, care au generat speranţe legate de redresarea economiei mondiale şi a zonei euro, fenomen care ar marca redeschiderea pieţelor de export pentru statele emergente.
Prognozele acordate de analişti pentru cele patru valute, la o lună, trei luni, şase şi 12 luni, variază în intervale extinse, sugerând incertitudinea pieţelor privind perspectivele economiei mondiale şi efectele evenimentelor globale asupra aspectelor fundamentale care influenţează regiunea.
Analiştii care anticipează îmbunătăţirea condiţiilor economice globale şi noi cheltuieli din partea guvernelor şi băncilor centrale pentru finanţarea economiilor au proiectat trenduri ascendente pentru leu, forint, zlot şi coroană, care se apreciază odată cu creşterea predispoziţiei investitorilor pentru risc.
Pe de altă parte, continuarea reducerilor dobânzilor de politică monetară ar putea avea efecte adverse asupra cursurilor de schimb.
SURSA: Mediafax