Piata la termen de la Sibiu a fost influentata, in perioada 17 – 23 ianuarie, de mai multe evenimente. In primul rand de evolutia cursului de schimb leu/dolar, care a cunoscut fluctuatii deosebit de mari, ca urmare atat a celor patru interventii ale BNR din prima parte a lunii, cat si a speculatiilor interbancare, care au avut loc atat pe piata valutara, cat si pe cea monetara. Al doilea soc a venit pe segmentul paritatii euro/dolar, unde dupa cateva zile de stabilitate, moneda unica a coborat sub paritatea de 88 de centi.
Minodora Budin, broker la agentia Terra Consulting din Bucuresti, considera ca „operatorii din piata futures leu/dolar au devenit mult mai activi, datorita faptului ca evolutia monedei americane a incetat sa mai fie previzibila, bancile dorind o cotatie cat mai reala a dolarului. La randul ei, BNR a intervenit coborand cursul de schimb, ceea ce ma face sa cred ca, la sfarsitul lunii, dolarul va fluctua in jurul valorii de 32.000 lei. De aceea, datorita volatilitatii pietei spot, recomand hedgerilor sa intre in piata. Sa luam exemplul unui exportator care in data de 11 ianuarie ar fi schimbat dolarii incasati la un curs de 32.414 lei. El ar fi avut in data de 23 ianuarie toate motivele sa fie multumit, avand in vedere ca pana in ziua respectiva cursul a scazut cu 2%, la 31.735 lei. Dar ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi realizat schimbul in momentul oportun? De aceea recomand celor care realizeaza operatiuni de comert exterior sa apeleze cu toata increderea la agentiile de brokeraj, pentru acoperirea riscurilor valutare prin folosirea instrumentelor derivate: contracte futures sau optiuni”.
Pentru contractele cu scadenta in ianuarie, inceputul perioadei analizate a coincis cu un maxim de 32.525 lei. Din acest moment pretul dolarului a inceput sa scada permanent, in data de 22 ianuarie el coborand la 32.275 lei, pentru ca cea mai importanta corectie sa aiba loc a doua zi, cand pretul de cotare a fost stabilit la 32.100 lei. In dimineata zilei de 24 ianuarie, dolarul a fost tranzactionat la Sibiu la preturi cuprinse intre 32.185 si 32.215 lei, cumparatorii mentinandu-si increderea intr-o depreciere lunara a leului de 2%.
Primele contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta in februarie s-au tranzactionat la inceputul lunii la preturi de 33.100 – 33.150 lei, in data de 21 ianuarie pretul fiind de 33.100 lei. A doua zi insa a avut loc o corectie importanta, pretul scazand la 32.800 lei, pentru ca in dimineata zilei de 24 ianuarie cotatiile din piata sa fie de 32.610 – 32.620 lei la cumparare si 32.700 lei la vanzare.
Euro a pierdut teren in fata dolarului
Paritatea euro/dolar s-a mentinut in atentia operatorilor de la Sibiu, fie ei hedgeri sau speculatori, chiar daca in perioada analizata preturile de cotare au fost stabile.
Victor Pop, de la agentia Vanguard Futures, declara referitor la evolutia paritatii ca ea „respecta previziunile oficialilor Bancii Centrale Europene referitoare la stabilitatea acesteia, dupa intrarea efectiva in circulatie a euro, cotatiile acesteia osciland in jurul valorilor de 88,30 – 88,80 centi. Piata futures a urmarit foarte indeaproape cotatia spot, iar pentru perioada urmatoare, prognozez o scadere a monedei europene sub pragul de 88 de centi”.
Daca la inceputul perioadei pretul euro a fost de 88,35 centi, in data de 21 ianuarie el a urcat la 88,50 centi. Sfarsitul perioadei analizate a gasit euro la un pret de 88,60 centi, pentru ca la inceputul sedintei din 24 ianuarie moneda unica sa scada la 87,75 centi. Evolutia euro se regaseste in prognozele nefavorabile privind politica monetara a BCE, avand in vedere ca presedintele acesteia considera ca nu va avea loc o scadere a ratei dobanzii de refinantare in euro-zona. Analistii asteapta o modificare doar in martie, ceea ce, in opinia lor, ar reprezenta o continuare a politicii promovate de BCE inca din 1999.
Primele contracte pe paritatea euro/dolar cu scadenta in februarie au fost tranzactionate in 15 ianuarie la preturi de 89,65 – 89,95 centi; a doua zi pretul a coborat la 88,70 – 89 centi, hedgerii facandu-si simtita prezenta. La sfarsitul perioadei analizate paritatea a fost tranzactionata la 88,50 – 88,60 centi/euro.