Oricine poate avea acces la cele mai populare cursuri de la universităţile de top ale lumii prin simpla accesare a unor site-uri de profil. Site-uri ca academicearth.org sau YouTube Edu vă pot transporta în cele mai populate săli de curs de la universităţi precum Cambridge, Yale, Stanford sau Harvard.
Noile trenduri în educaţie, începând cu educaţia privată şi terminând cu diplomele online care au început să fie recunoscute oficial, pun accent pe libertatea de formare a individului, oferindu-i în permanenţă posibilitatea de a alege între discipline şi abordări. Autoeducaţia capătă sensuri în noi în condiţiile în care poţi urmări cursurile de la cele mai mari universităţi din lume, fără taxe de şcoală şi fără a vă deplasa.
Internetul a făcut posibil pentru prima oară accesul maselor în sălile de curs ale unor universităţi ca Berkley, Princeton, Yale, UCLA sau Harvard. Multe dintre acestea pun gratis la dispoziţia publicului larg cele mai importante sau populare cursuri, atât sub formă de text, cât şi audio şi video, în contextul în care informaţia este privită din ce în ce mai mult ca divertisment, mai ales în rândul internauţilor. Cu un simplu search poţi găsi filme cu cele mai strălucite creiere ale epocii noastre ca Joseph Conrad, Albert Einstein, Alexander Graham Bell, Paul Allen, Agatha Christie sau Ernest Hemingway, mulţi dintre ei fiind la rândul lor autodidacţi.
Conţinut academic de elită, la un click distanţă
„Real estate Finance and it’s Vulnerability to Crisis”, de Robert Schiller, „Investing on the Long Run”, de profesorul David Swensen de la universitatea Yale, sau „Learning From and Responding To The Financial Crisis”, de Lawrence Summers, sunt doar câteva dintre cursurile din secţiunea „Understanding Financial Crisis” pe care le puteţi găsi pe site-ul academicearth.org, care acoperă o arie largă de domenii, atât generale cât şi de nişă.
„Construim un ecosistem educaţional prietenos care va da tuturor celor care au acces la Internet posibilitatea să inveţe şi să interacţioneze cu mediul universitar de elită prin filme cu cele mai importante cursuri şi conferinţe de la universităţi de renume”, spun reprezentanţii Academicearth. „Scopul nostru este să oferim, într-un singur loc, cel mai bun conţinut academic posibil, în cea mai agreabilă formă, cea video”, au adăugat.
Multe universităţi pun pe site-ul propriu cursurile cele mai importante, dar majoritatea sunt în format text sau audio. Puteţi învăţa despre relaţia dintre energie, dietă şi greutate într-un curs pentru începători de pe site-ul universităţii Washington, care mai pune la dispoziţia publicului cursuri pe o varietate de teme, dintre care lumea fantastică a lui Tolkien, mitologie greacă, HTML pentru începători sau istoria jazz-ului.
Învăţaţi de la cei mai buni
Dacă doriţi să învăţaţi limba suedeză o puteţi face la universitatea Penn State, italiană la Colegiul Brooklyn, turca la Universitatea Arizona iar dacă sunteţi preocupat de sănătatea dumneavoastră puteţi lua lecţii de laJohns Honkins de la Bloomberg School of Public Health.
Pe education-portal.com conţine atât cursuri de la diferite universităţi, cât şi articole cu referinţe, topuri cu cele mai bune surse de cursuri online pe domenii, dar şi rapoarte, ştiri şi articole de cercetare din domeniu. O simplă cutare pe Google poate să vă trimită către sute de astfel de surse, în funcţie de ce anume doriţi să învăţaţi.
YouTube este una dintre cele mai bogate surse de cursuri în format video, prin intermediul YouTube Edu, o subcategorie din „educaţie”, una dintre cele mai populare secţiuni ale site-ului. Universitatea MIT are 1131 de video-uri, UCLA 772 şi Stanford este pe locul trei cu 734 de cursuri. Harvard, Harvard Business, Yale şi Cambridge sunt de asemenea prezente pe YouTube.
Cursuri „fun” adaptate epocii pop
Site-urile româneşti care pun la dispoziţia publicului cursuri gratuite nu acoperă foarte multe domenii şi nu oferă surse universitare, ci cursuri întocmite pe sistemul wiki. Site-urile universităţilor nu au o categorie de cursuri gratuite, dar sunt profesori care fac asta din proprie iniţiativă pe site-urile personale.
Expunerea new media a vârfurilor universitare din toată lumea a avut un efect profund asupra statutului profesorului şi a raportului său cu studenţii. Dacă sintagma „magister dixit” se potrivea perfect cu prezenţa sobră şi uşor mistificată a profesorului academic old school, libertatea acordată studenţilor de a-şi alege propriile cursuri i-a obligat pe aceştia să se prezinte la facultate în jeanşi şi să îşi abordeze rolul cu mai multă dezinvoltură.
Treptat, aceea dintre ei care au reuşit să transforme informaţia riguros-academică în adevărate spectacole de cunoaştere, s-au trezit peste noapte guru pe YouTube, citaţi de publicaţiile pop, care pun din ce în ce mai mult accent pe zona de infotainment sau invitaţi în emisiuni de divertisment pentru a comenta, din punct de vedere academic, corectitudinea politică a ultimei afirmaţii publice a Maddonei.
Puteti urmări aici un video cu un profesor de la universitatea din Waterloo: