Programul, organizat in Romania in fiecare an incepand din 1992 si finantat de Ministerul Afacerilor Economice din Olanda, se adreseaza celor care au relatii de afaceri cu firme olandeze sau doresc sa dezvolte legaturi cu firme din Olanda.
Spre deosebire de sesiunile organizate in anii anteriori, prin programul de anul acesta firmele olandeze sunt incurajate sa selecteze si sa invite manageri sau intreprinzatori din Romania, ceea ce inseamna ca participantii trebuie sa-si gaseasca o firma olandeza care sa-i sustina.
Continutul programului
DBM ofera o combinatie de cursuri si stagiu de pregatire practica intr-o firma olandeza. Programul – desfasurat cu traineri din Olanda – va consta in 5 zile de cursuri intensive (9:00-17:00) si va acoperi subiecte legate de marketing, leadership, managementul schimbarii, comunicare, cultura organizationala.
Selectia candidatilor
Programul se adreseaza in special persoanelor aflate in pozitii manageriale, de preferinta firme private cu capital majoritar romanesc.
· Varsta intre 25 si 40 de ani.
· Studii superioare sau specializare profesionala.
· Experienta in pozitii de conducere.
· Buna cunoastere a limbii engleze.
Vor fi acceptati in program numai cei care reusesc sa-si gaseasca o firma olandeza cu care sa colaboreze si care sa fie dispusa sa sustina candidatura managerului sau intreprinzatorului roman inca inainte de trimiterea formularului de inscriere.
Calendarul programului
2 -6 iunie: training in Bucuresti
19 octombrie – 12 noiembrie: stagiu in Olanda
Costuri: 150 USD pentru perioada de training din Romania. Toate celelalte costuri (cazare, transport in Olanda etc.) sunt suportate de Ministerul Afacerilor Economice din Olanda. In plus, „de Baak” returneaza participantilor veniti din tara in Bucuresti o parte din costurile de cazare, pe baza chitantelor justificative.
De pe pagina de Internet www.debaak.ro se poate descarca formularul de inscriere care ulterior se va transmite la adresa de e-mail indicata in formular.
Persoana de contact in Romania: Iulian Ernuteanu, e-mail: DBM2003@debaak.ro
Cursuri pentru someri
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) organizeaza in luna aprilie 142 de cursuri gratuite de calificare/ recalificare prin agentiile judetene si a municipiului Bucuresti.
Judetele in care in luna aprilie se vor organiza cele mai multe cursuri sunt: Hunedoara (13), Iasi (12), Galati si Mures (8), Dambovita (7), Dolj, Timis si Valcea (6), Cluj, Ialomita, Prahova, Sibiu si Vaslui (5).
Meseriile pentru care se organizeaza cele mai multe cursuri sunt: ospatar (13 cursuri), confectioner-asamblor articole textile (11), bucatar (8), agent paza (6), zidar, tamplar, dulgher si brutar (cate 5), operator confectioner industrial imbracaminte (4) si coafor (3).
Serviciile de formare profesionala se acorda gratuit urmatoarelor categorii de persoane:
· nu au loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce li s-ar cuveni potrivit legii;
· nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar; au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;
· nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.
somerii interesati de participarea la cursurile organizate de ANOFM se pot adresa agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca din judetul in care isi au domiciliul, pentru a primi informatiile necesare, respectiv data de incepere si, durata cursului si meseriile pentru care sunt organizate cursurile.
Cursuri pentru auditori
Centrul de Perfectionare in Asigurarea Calitatii si Certificare Auditori din Universitatea Politehnica din Bucuresti organizeaza:
1. Cursuri postuniversitare de perfectionare
* Proiectarea si implementarea sistemului pentru managementul calitatii, ISO 9001; 2000;
* Managementul calitatii;
* Auditul calitatii;
* Ingineria calitatii;
* Control nedistructiv;
* Cursuri de auditori financiari.
La terminarea cursurilor se obtine certificat pentru cursuri postuniversitare eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
2. Cursuri de scurta durata si instruiri tematice de scurta durata:
· Programe de instruire pentru prezentarea standardelor ISO privind „Sisteme pentru managementul calitatii” varianta 2000;
· Auditul intern al calitatii;
· Documentele sistemului calitatii;
· Imbunatatirea calitatii – metode;
· sapte instrumente noi ale managementului calitatii;
· Bilantul si analiza costurilor calitatii;
· Formare auditori interni, conform ISO 19011: 2002
Informatii suplimentare la tel/fax: 410.43.84 ; tel. 021-402.92.40
Burse de studii
Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate anunta o noua oferta de burse pentru anul universitar 2003-2004:
JAPONIA
– „Concursul International de Muzica de la Sendai”, organizat in Japonia.
Adresa de contact : Secretariat of Sendai International Music Competition, Sendai Cultural Foundation
3-27-5, Asahigaoka, Aoba-ku, Sendai City 981-0904, Japan
Tel: (81)22-727-1872; Fax:(81)22-727-1873; e-mail: info@simc.jp
Termenul limita de depunere a dosarelor de candidatura la Secretariat: 15 septembrie 2003
Informatii la www.simc.jp
BELGIA
– Cursuri de vara contra cost la Universitatea Libera din Bruxelles in perfectionarea limbii si literaturii franceze, care vor avea loc din 18 iulie pana la 8 august 2003.
Informatii la: www.ulb.ac.be/philo/coursvac
Adresa Universitatii Libere din Bruxelles, Coordination des Cours de Vacances CP175 – Philosophie et Lettres – Bat. AZ, Avenue F.D. Roosevelt 50, 1050 Bruxelles
Tel: +32(0)26502447; Fax: +32(0)26502450; e-mail cvulb@admin.ulb.ac.be
– Universitatea Catolica din Leuven
Advanced Academic Education – Earth Observation
Informatii la www.kuleuven.ac.be/earthobservation/earthobservation.htm; e-mail: greta.campus@agr.kuleuven.ac.be
FRANtA
– Universite D