Fondurile speculative incep sa paraseaca Romania, cautand plasamente mai rentabile De circa doua saptamani, fluctuatiile euro si ale dolarului s-au intetit, la aceasta contribuind iesirile de capital speculativ, atat de pe piata valutar-monetara, cat si de pe cea de capital. Deoparte de speculatiile pe curs, nu au stat nici bancile. Banca Nationala s-a aflat in expectativa, dupa ce a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8,5%/an. Guvernatorul Mugur Isarescu a dec
Fondurile speculative incep sa paraseaca Romania, cautand plasamente mai rentabile
De circa doua saptamani, fluctuatiile euro si ale dolarului s-au intetit, la aceasta contribuind iesirile de capital speculativ, atat de pe piata valutar-monetara, cat si de pe cea de capital. Deoparte de speculatiile pe curs, nu au stat nici bancile.
Banca Nationala s-a aflat in expectativa, dupa ce a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8,5%/an. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, saptamana trecuta, ca institutia pe care o conduce nu intentioneaza sa intervina pe piata valutara, dar ca o va face daca va fi nevoie. El a mentionat ca “suntem in a saptea luna de cand n-am mai intervenit direct si, in afara unor momente cu totul deosebite, nu o vom face. Nu declaram insa flotarea libera a cursului, pentru a mentine un potential de temperare a miscarilor speculative”.
Miscarile mai ample ale cursurilor, care au fost de circa noua bani in cazul euro si sapte bani in cel al dolarului, nu sunt singulare pentru Romania, ele manifestandu-se si in celelalte state din zona. Tonul a fost dat de lira turceasca. Aceasta a pierdut in trei zile circa 6%, ea fiind urmata si de zlotul polonez sau forintul maghiar. In acest context, guvernatorul BNR afirma ca ceea ce s-a intamplat a facut parte dintr-o miscare regionala.
Bogdan Barbieru, senior trader la Vanguard, considera ca “deprecierea leului in raport cu euro si dolarul din ultima perioada, se datoreaza, in principal, diminuarii expunerii fondurilor straine de investitii la nivelul tuturor pietelor emergente”. Principalul motiv pentru care acestea au decis sa-si diminueze sau chiar sa-si lichideze detinerile pe anumite piete, in special pe cele emergente, il reprezinta intensificarea tendintelor inflationiste din SUA, care pot determina Rezerva Federala sa continue seria majorarilor ratei dobanzii.
“In cazul leului, fondurile speculative s-au grabit sa iasa din Romania inaintea prezentarii raportului de tara, anticipand o eventuala amanare a momentului aderarii la Uniunea Europeana. Chiar daca in ultimele zile leul s-a depreciat in raport cu principalele valute, pe termen lung tendinta sa de apreciere va continua, lucru subliniat si de un raport al FMI care il considera ca fiind subevaluat”, spune Barbieru. In opinia unui dealer bancar, “fara a exclude eventualele surprize, leul ar putea incheia luna in jurul pragului de 3,5 lei, nivel care se mentine din prima parte a lunii februarie”.
Mentinerea euro in jurul pragului de 3,5 lei, este luata in calcul si de investitorii din piata la termen de la Sibiu, atat pentru finele lunii iunie, cat si pentru septembrie. Ei au tranzactionat saptamana trecuta raportul euro/leu la preturi cuprinse intre 3,49 si 3,5445 lei.
Dolarul a avut un traseu la fel de agitat, la aceasta contribuind si evolutia lui fata de euro. Dupa o scadere sub pragul de 2,7 lei, care a coincis cu cresterea paritatii la peste 1,2950 dolari, moneda americana a reinceput sa se aprecieze, dar mentinandu-se sub nivelul de 2,8 lei.
Pe pietele internationale dolarul a reinceput sa creasca, dupa ce investitorii au “uitat” de uriasele deficite americane, luand in calcul reducerea preturilor la titei si, in primul rand, posibilitatea ca Rezerva Federala americana sa nu “inghete” in iunie dobanda de referinta la 5%, dupa ce unii oficiali ai Fed au declarat ca nu au motive sa recurga la astfel de masuri.
Este momentul speculatiilor pe paritatea euro/dolar
Paritatea euro/dolar poate oscila in urmatoarea perioada intr-un culoar ingust, cuprins intre 1,27 si 1,2920 dolari. Acest interval este favorabil speculatiilor, putandu-se initia cumparari la 1,2750, cu introducerea unui ordin stop-loss la 1,27, iar iesirea din pozitie, cu incasarea profitului, se va efectua in jurul valorii de 1,2865 dolari.
Din punct de vedere tehnic, euro va intalni rezistente in jurul valorilor de 1,2865; 1,2920; 1,2970; 1,30 si 1,3120 dolari, in timp ce suporturile se afla la 1,2725; 1,2635 si 1,2550 dolari.
Daca euro va trece de 1,30, cresterea va fi foarte rapida, cel putin pana la pragul de 1,32 dolari. In cazul unei miscari descendente, sub 1,2550, tendinta va fi de scadere puternica pana in jurul valorii de 1,2250 dolari.
Minodora Budin, vicepresedinte ANOTR
Scaderea leului este conjuncturala
Raportul euro/leu a avut in ultimele zile o evolutie oscilanta, dar pe termen mediu si lung el isi mentine potentialul de apreciere. Am in vedere anticiparile privind intrarile de capital in economie, atat investitii directe, cat si reinvestiri ale profitului, la care se adauga ceea ce trimit sau aduc acasa romanii care muncesc in strainatate. Pericolul vine din partea fondurilor speculative, daca ele vor reactiona negativ. Cred, totusi, ca dobanda de 8,5% este inca agreabila pentru ele. Doar eventualele cresteri ale dobanzii din SUA si euro-zona ar putea sa ne creeze unele probleme, prin iesiri de capital speculativ. In piata la termen de la Sibiu, investitorii privesc destul de optimist evolutia leului, ceea ce s-a reflectat in mentinerea pretului euro in jurul pragului de 3,5 lei.
Victor Pop, director operatiuni Intervam SA
Cursul de schimb “se inspira”
din regiune
Miscarile mai ample ale cursurilor, de circa noua bani pentru euro si sapte pentru dolar, nu au fost singulare pentru Romania, ele manifestandu-se
si in celelalte state din zona