Cheile Bicazului rămân în județul Neamț. Aceasta a fost decizia definitivă a Curții de Apel Târgu Mureș. Curtea a respins recursul Consiliului Județean Harghita în cadrul unui proces prin care se disputa stabilirea județului de care aparține granița dintre Secuime și Moldova.
Curtea de Apel Târgu Mureș a decis. Cheile Bicazului rămân în Neamț
Apelul a fost judecat de Curtea de Apel Târgu Mureș. Instanța a decis că atracția turistică numită Cheile Bicazului va fi administrată în continuare de către autoritățile județului Neamț.
Astfel, Curtea de Apel Târgu Mureș a respins acțiunea județului Harghita referitoare la hotarul administrativ cu județul Neamț, potrivit telem.ro.
Aceeași sursă anunță că decizia a fost luată marți, 10 octombrie. Curtea de Apel Târgu Mureș a menținut soluția de respingere ca tardivă a acțiunii intentate de UAT Județul Harghita împotriva Județului Neamț.
„Cheile Bicazului au rămas în județul Neamț pe 13 ianuarie 2021, când judecătorii Curții de Apel Ploiești au respins contestația autorităților din Harghita care ar vrea si ca aceasta portiune de teren sa fie in patrimoniul lor”, anunță sursa citată.
Decizia vine după un proces de 10 ani
Reamintim că în 2020, Curtea de Apel Ploiești a respins în mod definitiv acțiunea depusă de Consiliul Județean Harghita și Primăria Gheorgheni.
Această acțiune urmărea anularea procesului-verbal din 1998 care stabilea granița dintre orașul Gheorgheni din județul Harghita și comuna Poiana Mărului din județul Neamț.
Solicitarea de remediere juridică extraordinară s-a finalizat de asemenea cu un rezultat asemănător, potrivit hirado.hu.
În 2022, Consiliul Județean Harghita a deschis o nouă acțiune în instanță la Tribunalul Harghita. Acesta a susținut că granița stabilită în procesul verbal menționat anterior nu corespunde celei stabilite în Legea din 1968, care reglementează organizarea administrativă a teritoriului României.
Reprezentanții județului Harghita au argumentat că, în conformitate cu Legea din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României și având în vedere că Cheile Bicazului reprezintă o graniță naturală, comisia care a trasat granița ar fi trebuit să includă și reprezentanți ai consiliilor județene afectate.
Tribunalul Harghita a respins acțiunea în aprilie. El susținea că acțiunea a fost depusă tardiv și că există deja o hotărâre judecătorească anterioară pe acest caz. Această hotărâre a fost ulterior confirmată de Curtea de Apel Târgu Mureș, prin intermediul unei sentințe definitive.