Alegeri prezidențiale 2024. CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2024
UPDATE 4
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.
UPDATE 3
”Prezenta hotărâre este definitivă şi general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică. • Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, anunţă CCR.
UPDATE 2
Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât pe 6 decembrie 2024 anularea întregului proces electoral pentru alegerea Președintelui României. Decizia, adoptată cu unanimitate de voturi, invocă atribuțiile prevăzute de art. 146 lit. f) din Constituție, care conferă CCR responsabilitatea de a asigura corectitudinea și legalitatea procesului electoral.
Curtea a invalidat două hotărâri ale Guvernului care au stat la baza organizării alegerilor prezidențiale din 2024:
- Hotărârea Guvernului nr. 756/2024, privind stabilirea datei alegerilor.
- Hotărârea Guvernului nr. 1061/2024, prin care se aproba programul calendaristic pentru desfășurarea alegerilor.
Aceste acte fundamentale au fost declarate nule, ceea ce a dus la anularea întregului proces electoral.
Conform deciziei CCR:
- Alegerile vor fi reluate integral.
- Guvernul are obligația de a stabili o nouă dată pentru scrutinul prezidențial și de a elabora un nou calendar de desfășurare a procesului electoral.
- Decizia este definitivă și general obligatorie, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
UPDATE: Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea alegerilor prezidențiale, determinând reluarea întregului proces electoral. Detaliile privind modul de desfășurare al noilor alegeri rămân, pentru moment neclare.
Conform informațiilor disponibile, anularea vizează întreg procesul electoral, ceea ce înseamnă că alegerile vor fi reluate de la zero. Candidații care doresc să participe vor trebui să își depună din nou candidaturile și să treacă prin procedura de validare a Biroului Electoral Central (BEC). De asemenea, nu este clar dacă lista candidaților care au participat la turul întâi va rămâne aceeași sau dacă vor exista noi înscrieri.
Decizia CCR vine în contextul dezvăluirii unor informații sensibile din partea serviciilor secrete, care indică implicarea Rusiei în influențarea procesului electoral.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Alegeri prezidențiale 2024. Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, conform unor surse.
Decizia a fost luată în urma unei ședințe informale desfășurate vineri dimineață, la ora 10:00, sub coordonarea președintelui CCR, Marian Enache.
Surse oficiale au declarat și pentru G4Media.ro că CCR a anulat primul tur al alegerilor din acest an.
Val de cereri de anulare
Alegeri prezidențiale 2024. Ședința a fost convocată de președintele CCR, Marian Enache, pentru a discuta aceste cereri de anulare, care au venit după un val de contestații legate de desfășurarea primului tur al alegerilor.
Anterior, pe 5 decembrie, Curtea a decis că sesizările venite de la diverse instituții, precum SNSPA și CaleaEuropeană.ro, nu erau valabile, iar sesizările pentru anularea alegerilor nu puteau fi luate în calcul în acea etapă.
Pe fondul acestei decizii, procurorii Parchetului General au început o anchetă privind promovarea ilegală a candidaturii lui Călin Georgescu, un candidat în primul tur al alegerilor, care a fost acuzat că a fost sprijinit prin campanii de promovare pe rețelele sociale.
Investigațiile vizează persoane implicate în susținerea lui Georgescu, fiind examinate tranzacțiile financiare ale familiei sale, iar procurorii cer informații de la instituțiile financiar-bancare. În paralel, DIICOT analizează posibilitatea deschiderii unei anchete pentru spălare de bani, referitoare la susținătorii săi financiari.
Alegeri prezidențiale 2024. Tudorel Toader spunea că sesizările sunt inadmisibile
Fostul judecător al Curții Constituționale, Tudorel Toader, a exprimat o opinie contrară, considerând inadmisibile noile sesizări privind ilegalitățile semnalate de CSAT. Potrivit lui Toader, sesizările legate de neregulile din procesul electoral pot fi făcute doar de autorități constituționale majore, precum Avocatul Poporului, președintele țării, Guvernul, sau cele două Camere ale Parlamentului.
De asemenea, Instituția Avocatului Poporului a subliniat că nu are competențe legale pentru a interveni în această problemă, explicând că atribuțiile sale sunt reglementate strict de Constituție și legislația națională.
Primul tur fusese validat, inițial, de CCR
În ciuda acestor dezbateri legale, CCR a validat inițial rezultatul primului tur prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie, publicată oficial în Monitorul Oficial pe 3 decembrie.
Această decizie a fost urmată de o cerere de revizuire din partea europarlamentarului Cristian Terheș, care a solicitat anularea procesului electoral. Contestațiile și investigațiile continuă să se desfășoare pe fondul unei intensificări a tensiunilor politice și judiciare legate de acest scrutin.