Curtea Constituţională a României a amânat pentru 6 octombrie dezbaterile pe sesizările depuse de PSD şi PNL la Legea pensiilor. Curtea programase pentru miercuri dezbaterea sesizărilor depuse de PNL şi PSD privind neconstituţionalitatea prevederilor Legii sistemului unitar de pensii. Aceasta după ce PSD şi PNL au atacat, pe 23 septembrie, la Curtea Constituţională, Legea pensiilor. Cele două formaţiuni au criticat legea atât pe aspecte de formă, cât şi de fond. Potrivi
Curtea Constituţională a României a amânat pentru 6 octombrie dezbaterile pe sesizările depuse de PSD şi PNL la Legea pensiilor.
Curtea programase pentru miercuri dezbaterea sesizărilor depuse de PNL şi PSD privind neconstituţionalitatea prevederilor Legii sistemului unitar de pensii. Aceasta după ce PSD şi PNL au atacat, pe 23 septembrie, la Curtea Constituţională, Legea pensiilor. Cele două formaţiuni au criticat legea atât pe aspecte de formă, cât şi de fond.
Potrivit sesizării depuse, modificările retroactive asupra pensiilor speciale ar echivala cu o “expropiere” şi ar afecta caracterul de stat de drept al României, iar introducerea pensiilor speciale sub incidenţa legii sistemului unitar de pensii încalcă chiar dreptul la pensie, cred cei de la PSD. Mai mult, recalcularea pensiilor speciale ar face legea retroactivă, deci neconstituţională.
Juriştii PSD contestă valoarea punctului de pensie stabilit în lege. „Prin stabilirea valorii punctului de pensie la 732,8 şi abrogarea legii 19/2000 legiuitorul a diminuat drastic cuantumul pensiei, aspect care este de natură să afecteze dreptul fundamental la pensie în substanţa sa”, se arată în sesizare.
La rândul lor, reprezentanţii PNL susţin că actul normativ ar nesocoti dreptul la trai decent şi la pensie, dreptul fundamental de alegere al profesiei şi al meseriei sau ocupaţiei. Liberalii spun că egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi reprezintă o greşită aplicare a Constituţiei, referitor la egalitatea în drepturi.
“Deşi în cadrul Expunerii de motive se invocă drept argument suprem pentru egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor necesitatea instituirii egalităţii de tratament, semnalăm că, în egală măsură, constituie discriminare atât a trata diferenţiat persoane aflate în situaţii similare sau comparabile, cât şi a trata identic persoane aflate în situaţii diferite.
Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi reprezintă un act de discriminare, pentru că se ignoră speranţa de viaţă în România, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor, pe lângă celelalte aspecte care ţin de specificul structurii fizice a femeilor sau de activitatea zilnică a acestora”, mai avertizează liberalii.