Curtea Constituţională şi-a publicat motivaţia privind neconstituţionalitatea unor părţi din legile austerităţii. 

Judecătorii Curţii au considerat că pensiile nu pot fi micşorate întrcât cuantumul acestora, fiind stabilit potrivit principiului contributivităţii, se constituie într-un drept câştigat.

Astfel, diminuarea pensiilor nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar, este motivaţia pentru care CCR a respins diminuarea pensiilor cu 15%, aşa cum propunea Guvernul în legea pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

În plus, judecătorii CCR au considerat că eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei. Astfel, Curtea Constituţională afirmă, în motivarea deciziei prin care a stabilit că eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor este neconstituţională, că propunerea este în contradicţie cu articolul din legea fundamentală care prevede că judecătorii sunt independenţi şi că se supun numai legii.

Ameninţările la adresa stabilităţii economice justifică micşorarea salariilor bugetarilor

Pe de altă parte, CCR a considerat că Guvernul este îndreptăţit să adopte măsurile privind scăderea salariilor cu 25% deoarece ameninţarea la adresa stabilităţii economice continuă să se menţină.

Tăierea a 25% din salariile bugetarilor este o restrângere a dreptului la muncă, însă este corect întemeiată de Cabinet pe prevederile articolului 53 din Legea fundamental, se arată în motivarea Curţii.

“Salariul reprezintă o componentă a dreptului la muncă şi reprezintă contraprestaţia angajatorului în raport de munca prestată de către angajat în baza unor raporturi de muncă. Întrucât dreptul la salariu este corolarul unui drept constituţional, şi anume dreptul la muncă, se constată că diminuarea sa se constituie într-o veritabilă restrângere a exerciţiului dreptului la muncă. O atare măsură se poate realiza numai în condiţiile strict şi limitativ prevăzute de articolul 53 din Constituţie”, afirmă judecătorii Curţii Constituţionale. 

Vezi aici Decizia 873 a CCR

Vezi aici Decizia 874 a CCR