Curtea Constituţională, decizie în favoarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)

Curtea Constituțională CCR

Magistraţii Curţii Constituţionale a României au decisi marţi, 8 iunie, că SIIJ funcționează constituțional în raport cu criticile formulate de contestatarii Secției și în raport cu decizia CJUE.

Războiul pe tema Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) continuă!

Decizie importantă a Curţii Constituţionale pe tema SIIJ

Marţi, 8 iunie, Curtea Constituţională a decis că Secţia funcționează constituțional în raport cu criticile formulate de contestatarii Secției și în raport cu decizia Curții de Justiție a Uniunii Europeane şi, astfel, nu poate fi desfiinţată decât de Parlament.

Decizia CCR a fost adoptată cu un vot de 7 la 2, cele două voturi în favoarea desfiinţării SIIJ fiind date de către judecătoarele Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu, ambele numite la Curtea Constuţională de către Klaus Iohannis, la rândul său un contestatar al secţiei, scrie Luju.ro.

Decizia luată de către magistraţii constituţionali vine în urma unei sesizări a Curţii de Apel Piteşti. Aceasta a sesizat CCR la cererea Asociației “Inițiativa pentru Justiție” – reprezentată de procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog – care a susținut că dispozițiile din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară cuprinse la art. 88 indice 1 – indice 9 unde se reglementează organizarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție încalcă tratatul Uniunii Europene și recomandările MCV, astfel că se impune desființarea SIIJ.

Curtea Constituţională a decis însă contrariul, statuând că SIIJ a fost înființată și funcționează constituțional. Potrivit informațiilor Luju.ro, discutarea aspectelor reținute în hotărârea CJUE în dosarul format că urmare a sesizării făcute de Curtea de Apel Pitești s-a făcut după ce procurorul general al României a solicitat să se țină cont de decizia instanței europene, punând totodată concluzii de admitere a acțiunii Asociației “Inițiativa pentru Justiție”.

În urmă cu doar o zi, o soluţie a Curţii de Apel Piteşti desfiinţa practic SIIJ

Decizia CCR vine la numai o zi după ce judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti a decis că SIIJ nu prezintă garanții că poate să își desfășoare activitatea fără imixtiunea politică și nici că poate asigura respectarea dreptului la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil (art 47 Carta drepturilor fundamentale a UE) și a prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare (art 48 Carta drepturilor fundamentale a UE).

Soluţia de la Piteşti desfiinţa practic SIIJ şi afirma că procurorii acestei structuri nu sunt competenți să soluționeze cauze privind magistrați.