Curtea Constituțională din Republica Moldova a avizat referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană (UE). Referendumul este constituțional.
Republica Moldova, cu un pas mai aproape de UE
Curtea Constituțională din Republica Moldova a aprobat propunerea grupului parlamentar PAS de a schimba legea fundamentală printr-un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană (UE). Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost de acord cu decizia Curții Constituționale.
„Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: ”Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică”, a anunțat, marți, Maia Sandu prin intermediul contului ei de Facebook.
Propunerea de a schimba Constituția Republicii Moldova nu afectează statutul independent și unitar al țării și nici poziția sa de neutralitate. Propunerea nu înseamnă că se vor elimina drepturile și libertățile cetățenilor. Aderarea la UE nu va slăbi legea fundamentală a Republicii Moldova. Țara va rămâne independentă și își va putea retrage apartenența din tratatele internaționale dacă decide asta.
Referendumul va avea loc în octombrie 2024
Grupul parlamentar al PAS a propus să se țină un referendum pe 20 octombrie 2024. Oamenii vor putea vota dacă vor sau nu să intre în UE. PAS a venit cu un proiect de lege care spune că în preambulul Constituției Republicii Moldova ar trebui să se menționeze că intrarea în UE este un obiectiv important pentru țară.
Proiectul mai zice că ar trebui să fie un capitol nou în Constituție care să se ocupe de integrarea în UE, să confirme că Republica Moldova va respecta tratatele UE și că legile europene vor fi mai importante decât cele moldovenești.
Pe data de 9 aprilie 2024, 46 deputați de la PAS au cerut Curții Constituționale să evalueze cele două propuneri.
(Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este un partid politic centrist din Republica Moldova. A fost înființat de Maia Sandu, președintele țării. A fost creat pe baza platformei politice „În /pas/ cu Maia Sandu”, lansată la sfârșitul anului 2015.)