Conducerea Curţii de Apel Bucureşti susţine că nu şi-a dat acordul şi nu a avut nicio implicare în organizarea protestului la care au participat, duminică, aproximativ 200 de magistraţi, pe scările din faţa acestei instanţe.
„Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanţilor mass-media şi a cetăţenilor privind existenţa unei autorizări a organizării protestului ce a avut loc pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, ieri, 16 septembrie 2018, sau a unei notificări prealabile din partea organizatorilor, conducerea Curţii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că nu a existat un acord din partea instituţiei noastre şi nici o notificare prealabilă sau informare cu privire la intenţia de organizare a acestui protest, deşi considerăm că acestea ar fi fost necesare, dată fiind afectarea imaginii acestei instanţe. Aşa cum s-a arătat şi cu ocazia protestelor anterioare, desfăşurate în împrejurări similare, conducerea Curţii de Apel Bucureşti se delimitează de astfel de manifestări şi subliniază necesitatea adoptării de către judecători a unei conduite responsabile în limitele stabilite prin Statutul profesiei şi normele deontologice în vederea respectării principiului separaţiei puterilor în stat şi al echilibrului între acestea”, se arată într-un comunicat al CAB.
CAB mai spune că nu a avut nicio implicare în organizarea acestui eveniment, susţinând că „participarea unor colegi judecători, în majoritate de la alte instanţe decât Curtea de Apel Bucureşti, trebuie să fie asumată de către fiecare dintre aceştia”.
Duminică, aproximativ 200 de magistraţi au protestat în faţa Curţii de Apel Bucureşti, afişând pancarte cu mesaje precum „CSM nu are rol decorativ”, „Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia”.
„Încercăm să atragem atenţia Guvernului şi Parlamentului că justiţia este o putere independentă şi aşa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaţionale, este vorba de mai multe avize ale Comisiei de la Veneţia, cu privire la independenţa, imparţialitatea şi integritatea justiţiei. Practic, justiţia română este considerată a fi sub asalt în momentul de faţă. Politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel şi orice persoană care are semnale, informaţii despre abuzuri comise de magistraţi nu are decât să sesizeze Inspecţia Judiciară sau Parchetul General”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ. Agerpres