Vladimir Ciorbă rămâne sub control judiciar
Vladimir Ciorbă a contestat în instanță măsura controlului judiciar dispusă în dosarul în care este acuzat alături de avocata Laura Vicol. Curtea de Apel București a respins însă plângerea sa, considerând că nu există temeiuri legale pentru ridicarea restricțiilor impuse de procurori.
„ÎNCH.F/DL/În baza art. 215 ind. 1 alin. 5 C.proc.pen. respinge ca neîntemeiată plângerea formulată de către inculpatul CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN, împotriva ordonanței nr. 1854/D/P/2022 din data de 14.04.2025 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție– DIICOT. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat. Definitivă”, se arată în minuta judecătorilor.
Zeci de milioane de euro, prejudiciu estimat
Dosarul penal vizează fapte de o gravitate deosebită. Potrivit procurorilor DIICOT, Vladimir Ciorbă și Laura Vicol ar fi delapidat zeci de milioane de euro din fondurile firmelor din grupul Nordis. Aceste sume proveneau, în mare parte, din plățile efectuate de clienți pentru achiziții imobiliare, bani care ar fi fost deturnați spre cheltuieli personale.
Anchetatorii susțin că banii au fost folosiți pentru vacanțe luxoase, zboruri cu avioane private, achiziții de bunuri de lux și autoturisme scumpe. Totul, în timp ce investitorii – mulți dintre ei clienți atrași de promisiuni de profit garantat – au rămas cu pagube semnificative.

Arestare, eliberare și restricții
Inițial, Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost arestați preventiv în februarie 2025. Ulterior, Ciorbă a fost eliberat sub control judiciar de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu o perioadă inițială de 60 de zile. Controlul judiciar implică, printre altele, interdicția de a părăsi localitatea, obligația de a se prezenta periodic la poliție și de a nu contacta anumite persoane implicate în dosar.
Plângerea formulată ulterior de Ciorbă împotriva acestei măsuri a fost respinsă de instanță ca fiind nejustificată, ceea ce înseamnă că restricțiile rămân în vigoare până la expirarea termenului sau până la o eventuală modificare ulterioară a măsurii.
Lista acuzațiilor formulate de DIICOT este una complexă: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, spălare de bani, evaziune fiscală, manipulări fiscale pentru obținerea ilegală de rambursări sau compensări, toate în formă continuată.