Raed Arafat, şeful DSU, precum şi fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru ar putea ajunge, foarte curând, să explice procurorilor DNA cum s-au făcut diferite achiziţii anul trecut, în timpul pandemiei, şi de ce Curtea de Conturi consideră că s-au făcut o serie întreagă de ilegalităţi.
Probleme pentru Raed Arafat şi Nelu Tătaru! Curtea de Conturi a reclamat la DNA instituţiile aflate în subordinea acestora, respectiv IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) şi Ministerul Sănătăţii, condus anul trecut de Nelu Tătaru, între 26 martie şi 23 decembrie.
Curtea de Conturi a verificat la sânge achiziţiile efectuate în timpul pandemiei
Curtea de Conturi a sesizat DNA pentru posibile nereguli la achizițiile efectuate de către Ministerul Sănătății anul trecut, după ce pandemia de COVID-19 a ajuns şi în România.
Ministerul, condus pe atunci de Nelu Tătaru, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar inspectorii Curţii de Conturi au calculat un prejudiciu ce depăşeşte 2,87 milioane de lei.
Mai mult, Curtea de Conturi a făcut o sesizare şi privind alte două posibile fapte de abuz în serviciu la IGSU, structură ce se află în subordinea DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), condus de Raed Arafat. Prejudiciile pentru cele două fapte depăşesc 10,93 milioane de lei, respectiv 4,27 milioane de lei, afirmă Curtea de Conturi, potrivit hotnews.ro.
Prejudiciul de la Unifarm se ridică la aproximativ 320 milioane de lei!
Şi asta nu este tot. Inspectorii Curţii de Conturi bănuiesc nereguli şi la Compania Naţională Unifarm, care a fost şi ea reclamată, atât la DNA, cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Sesizarea depusă la DNA pe numele Unifarm vizează infracţiunile de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, iar prejudiciul este unul cu adevărat impresionant: 319,8 milioane de lei.
Cât despre sesizarea ce a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, aceasta vizează Art. 64 din Legea nr. 94/1992, republicată. Mai exact: Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Prejudiciul estimat aici de Curtea de Conturi este de puţin peste jumătate de milion de lei (536.756 de lei).
Cu toate că aceste sesizări au fost anunţate abia acum de către Curtea de Conturi, totul are la bază un raport publicat de către această instituţie în vara lui 2020, respectiv “Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”, raport realizat la solicitarea Parlamentului.
Sursa foto: Capital