Curtea de Conturi solicită, printr-o adresă transmisă Senatului, să elaboreze o lege prin care să restricţioneze situaţiile în care autorităţile locale şi centrale pot să angajeze servicii prestate de cabinete de avocatură private.
Membrii Biroului Permanent al Senatului au luat luni în discuţie un raport al Curţii de Conturi privind situaţia cheltuielilor efectuate cu angajarea unor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare de către instituţii ale autorităţilor publice locale şi centrale, luându-se decizia transmiterii acestuia Comisiei de buget-finanţe pentru a întocmi un punct de vedere, a anunţat chestorul social-democrat Ioan Chelaru.
Conform Raportului Curţii de Conturi, peste 400 de instituţii controlate au angajat, în perioada 2008-2010, cheltuieli de 317,8 milioane lei cu astfel de servicii.
Raportul mai semnalează că toate aceste instituţii aveau structuri juridice proprii, a căror funcţionare a costat, în total, în aceeaşi perioadă, 274,6 milioane de lei.
Curtea de Conturi menţionează printre instituţiile care au efectuat cele mai mari cheltuieli cu societăţile sau cabinetele de avocatură Ministerul Finanţelor Publice şi Compania Naţională de Drumuri Naţionale din România.
“Urmare a verificărilor efectuate în perioada 2008-2009 la unele instituţii publice, în actele de control încheiate s-a constatat ca nejustificată, neeconomicoasă şi ineficientă plata unor cheltuieli foarte mari cu servicii de consultanţă, respectiv, de reprezentare juridică, în condiţiile în care obiectul contractelor încheiate şi prestaţiile efectuate constituiau atribuţii de serviciu ale angajaţilor din compartimentele juridice”, se arată în Raportul Curţii.
Dintre instituţiile unde controlorii financiari au constatat astfel de situaţii, raportul exemplifică prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Administraţia Străzilor, Opera Naţională Română.
“Din datele cuprinse în prezentul Raport, rezultă că ne aflăm în prezenţa unei cheltuieli vădit ineficiente a banului public, care impune, pe viitor, măsuri de eliminare, înlăturare”, se susţine în raportul semnat de preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, şi transmis Senatului.
Curtea de Conturi: Instituţiile publice cheltuie ineficient banii pentru servicii de avocatură
25 octombrie 2010, 15:21
Ultima modificare în 25 octombrie 2010, 18:21
Peste 400 de instituţii publice au angajat, în perioada 2008-2010, firme de avocatură şi au cheltuit 317,8 milioane lei pentru servicile oferite de acestea, bani “cheltuiţi ineficient” în opinia curţii de Conturi. Ministerul Finanţelor şi Compania Naţională de Drumuri au dat cei mai mulţi bani avocaţilor.
Etichete: avocati,
curtea de conturi,
institutii publice
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Francezii continuă atacul asupra redutei Golf
- Bancpost nu exclude o creştere economică negativă şi în 2011
- Honda recheamă 528.000 de maşini
- Guvernul va introduce o taxă pe autostradă, suplimentară rovinietei
- Ai adormit la volan? Te ajută Lane Assist
- Românii şi japonezii n-au stare în vacanţă, nemţii lenevesc la bar
- Cum se fabrică automobilele Dacia. Imagini din interiorul uzinei de la Mioveni
- Seat trimite în şomaj tehnic 700 de angajaţi
- Nissan a început producţia la modelul electric Leaf
- Guvernele Europei au cheltuit 800 de miliarde de euro pe care nu le aveau