'Deficienţa a fost posibilă urmare a neelaborării şi neaprobării unor standarde de cost pentru aceste achiziţii, precum şi nestabilirii unor criterii şi caracteristici tehnice ale acestor dotări, unitare pe tot teritoriul Municipiului Bucureşti', se menţionează în raport . 

Reprezentanţii Curţii de Conturi precizează însă în raport că preţurile sunt foarte diferite şi datorită materialelor şi caracteristicilor tehnice care diferă foarte mult între entităţi şi, în aceste condiţii, nu sunt comparabile, având în vedere că datele tehnice ale achiziţiilor nu sunt similare. 

'Totuşi, compararea preţurilor de achiziţie între sectoare are relevanţă având în vedere funcţionalitatea şi densitatea dotărilor, bazat pe faptul că obiectele comparate au aceeaşi destinaţie şi funcţionalitate şi pot aduce elemente de apreciere a eficienţei 
şi economicităţii acestor achiziţii', se mai spune în raport. 

Astfel, spre exemplu, preţul minim a fost achitat de ADP Sectorul 2, unde preţul băncilor variază de la 415 lei (bancă cu spătar de lemn şi schelet metalic) la 1.432 lei (banca cu spătar, material plastic reciclat). La polul opus se află SC ADPB SA (din Sectorul 3), la care preţul de achiziţie al băncilor a fost de 3.890 lei, un preţ de 9 ori mai mare decât cel achitat de ADP Sector 2 şi dublu faţă de celelalte sectoare. 

Situaţia este asemănătoare şi în cazul coşurilor de gunoi, în sensul că acestea au fost achiziţionate de autorităţile locale din capitală la preţuri foarte diferite. Astfel, ADP Sectorul 2 a plătit pentru un coş de gunoi preţul de 225 lei, iar ADP Sectorul 1 a achitat suma de 1.370 lei/coş de gunoi, de aproape 6 ori mai mult. 

În Municipiul Bucureşti, majoritatea lucrărilor pentru amenajarea locurilor de joacă pentru copii s-au realizat în perioada 2007 -2011, din acest motiv comparaţia de preţuri s-a făcut pentru această perioadă. 

'Astfel, în cadrul achiziţiilor realizate pentru amenajarea locurilor de joacă, preţurile pentru un balansoar variază, preţul cel mai mic achitat fiind de 927 lei (Sector 3) iar cel maxim de 12.750 lei (ADP Sectorul 1). Se observă că pentru o jucărie pe arc simplă preţul minim achitat a fost de 2.612 lei constatat în Sectorul 4 iar preţul maxim pentru o jucărie similară a fost de 11.500 lei, achitat de Sectorul 1(de cinci ori mai mare)', se mai precizează în raport.

AGERPRES