„Măsură discriminatorie și nejustificată” față de organizații și de finanțatorii lor. Curtea de Justiție a UE acceptă recursul Comisiei Europene și respinge legea maghiară împotriva finanțării externe a ONG-urilor, deoarece „nu respectă legislația UE”.
Legea ar fi menită să apere interesele naţionale ungare
Scopul declarat al legii, introdusă în 2017, este de a apăra interesele naționale ungare, garantând mai multă transparență în finanțarea ONG-urilor – printre altele angajate în munca cu migranții – și favorizând astfel lupta împotriva terorismului și a spălării banilor.
În centrul controversei, se află, în principal, obligația de a se înregistra ca subiecți „finanțați din străinătate”, impusă tuturor organizațiilor care primesc donații în capitaluri străine, pentru o valoare care depășește 21.000 de euro pe an.
De asemenea, este controversată și obligația de a declara toți creditorii străini care acordă împrumuturi de peste 1.400 de euro, scrie ediţia italiană a Euronews.
Premierul Viktor Orban, acuzaţii dure la adresa lui George Soros
Totuși, autoritățile maghiare nu au făcut niciun mister din faptul că doresc, astfel, să vizeze ONG-urile finanțate de George Soros, filantrop și activist pentru drepturile omului, acuzat de premierul Victor Orban că vrea să transforme Ungaria într-o țară a imigrației și că vrea să interfereze asupra echilibrelor politice naționale.
Argumente respinse de Curtea de Justiție a UE, care în motivarea sa a spus, în schimb, că restricțiile de la Budapesta sunt în contradicție cu libertatea de asociere, libera circulație a capitalurilor și dreptul la respectarea vieții private.