Persoanele care îşi doresc să şteargă anumite informaţii personale care apar pe motoarele de căutare de pe internet o pot face printr-o solicitare adresată companiilor care gestionează aceste date.
Companiile precum Google sau Facebook vor fi nevoite să şteargă informaţii personale care sunt irelevante dacă un utilizator solicită acest lucru, a decis, marţi, Curtea Europeană de Justiţie, transmite Reuters.
Această decizie a fost luată de Curtea Europeană de Justiţie, după ce un bărbat spaniol a depus o plângere la agenţia pentru protecţia datelor personale din Spania. Barbatul a reclamat că un anunţ publicat la sfârşitul anilor '90 şi afişat de Google în urma căutarilor după numele sau îi încalcă dreptul la intimitate. Spaniolul a solicitat să fie şterse informaţiile cu privire la anunţul licitaţiei pentru locuinţa sa executată silit.
Cazul evidenţiază bătălia din mediul virtual dintre susţinătorii liberii exprimări şi persoanele care vor dreptul la intimitate. Aşadar, cei care vor intimitate susţin că oamenii au nevoie „să fie uitaţi”, ceea ce înseamnă că au dreptul să li se înlăture urmele digitale de pe internet.
Această decizie crează provocări din punct de vedere tehnic şi financiar pentru companii precum Google sau Facebook.
De acum, oamenii pot cere companiei Google să le înlăture informaţii pe care aceştia le consideră „inadecvate, irelevante sau care nu mai sunt relevante din cauza trecerii timpului”, au spus judecătorii de la Curtea Europeană de la Luxemburg.
Reprezentanţii Google s-au arătat dezamăgiţi de această decizie, care vine în contradicţie cu opinia Curţii exprimată anul trecut, care spunea că ştergerea informaţiilor sensibile din rezultatele din motoarele de căutare de pe internet ar interacţiona cu libertatea de exprimare.