Problemele pentru Google, parte a grupului Alphabet au apărut în 2015, iar disputa cu instanțele UE se referă la faptul că Google foloseşte sistemul de operare Android pentru a anula concurența.

Miercuri, Curtea Generală a Uniunii Europene a menţinut verdictul antitrust împotriva Google, însă a decis să reducă ușor amenda. Mai exact, acesta a fost redusă de la 4,34 de miliarde de euro la 4,125 miliarde de euro, potrivit CNBC.

În ceea ce privește motivele invocate de Curte, aceasta susține că în mare măsură confirmă ”decizia Comisiei Europene conform căreia Google a impus restricţii ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android şi operatorilor de reţele mobile pentru a consolida poziţia dominantă a motorului său de căutare”.

De cealaltă parte însă,  compania Google s-a arătat a fi dezamăgită de faptul că decizia nu a fost anulată în totalitate.  „Suntem dezamăgiţi că Curtea nu a anulat decizia în totalitate. Android a creat mai multe opţiuni pentru toată lumea, nu mai puţine, şi sprijină mii de afaceri de succes în Europa şi în întreaga lume”, a spus Google într-o declarație pentru CNBC. 

Cea mai mare amendă primită de Google vreodată

Menționăm faptul că amenda a fost primită de Google în 2018 și a fost cea mai mare impusă vreodată.

Referitor la motivele invocate de Comisia Europeană, sursa citată precizează că în jur de 80% dintre europeni au folosit Android şi că Google. Acest lucru a oferit un avantaj nedrept aplicaţiilor sale, cum ar fi Chrome şi Search, forţând producătorii de smartphone-uri să le preinstaleze într-un pachet cu magazinul său de aplicaţii, Play.

De cealaltă parte, Google susţine că telefoanele Android concurează cu telefoanele Apple, care la rândul lor utilizează sistemul său de operare iOS. Totodată, compania susține că utilizarea Android încă permite consumatorilor să aleagă între producătorul de telefoane, operatorul de reţea mobilă şi posibilitatea de a elimina aplicaţiile Google şi de a instala altele.

Tribunalul susține însă că noua amendă este una cât se poate de ”adecvată, având în vedere importanţa practicii incorecte”. Totodată, sursa citată a mai vorbit și despre modul în care Google ”face afaceri”.

Ce model de afaceri utilizează Google?

Mai exact, Tribunalul susține că modelul de afaceri al Google ”se bazează în primul rând pe creşterea numărului de utilizatori ai serviciilor sale de căutare online, astfel încât să îşi poată vinde serviciile de publicitate online”, în timp ce Apple se concentrează pe vânzarea de dispozitive mobile inteligente de ultimă generaţie.

De cealaltă parte, Google susţine că acest lucru îi permite să păstreze majoritatea serviciilor gratuite, drept urmare, poate face recurs în continuare împotriva deciziei.

Aceasta nu este singura amendă primită de Google. Anterior, compania a mai fost amendată de UE cu 2,42 miliarde de euro pentru că şi-a favorizat propriul serviciu de comparaţie a cumpărăturilor pe rezultatele generale din paginile sale de căutare.

Totodată, Google a mai primit și o altă amendă de 49 miliarde de euro pentru împiedicarea proprietarilor de site-uri web să includă rezultate de căutare de la rivalii săi.