Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington a decis închiderea procesului declanşat în 2007 de S&T Oil Equipment and Machinery împotriva României, întrucât firma americană nu a achitat taxele de arbitraj care îi reveneau, de 150.000 de dolari.

În mai 2007, S&T Oil Equipment and Machinery, companie controlată de Valerian Simirică, a depus cererea de deschidere a procesului de arbitraj împotriva României pentru o pretinsă expropriere abuzivă, care ar fi condus la imposibilitatea punerii în practică a investiţiilor asumate prin contractul de privatizare a firmei Nitramonia Făgăraş.

Firma a cerut în acest dosar daune de la statul român de peste 150 de milioane de dolari.

Tribunalul a solicitat părţilor, în iunie 2009, plata a 300.000 de dolari, reprezentând un avans din costurile arbitrale, fiecare din părţi urmând a plăti jumătate din această sumă.

Doar statul român şi-a achitat taxele, astfel că tribunalul a decis în octombrie 2009 să suspende procedurile arbitrale până la îndeplinirea obligaţiei de plată a reclamantului.

„Prin hotărârea comunicată părţilor în data de 16 iulie 2010, tribunalul arbitral constată că S&T Oil Equipment and Machinery nu a dat curs solicitării de plată a costurilor arbitrale pe o perioadă mai mare de 6 luni şi decide închiderea procesului împotriva României”, se arată într-un comunicat al casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a reprezentat România în acest proces, împreună cu White & Case USA.

Câştig de cauză pentru a treia oară

Florentin Ţuca, Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi unul dintre apărătorii statului român, a declarat că România a obţinut, pentru a treia oară, o decizie favorabilă la tribunalul arbitral de la Washington.

„Chiar dacă tribunalul a închis procedurile pe motiv de neplată de către S&T Oil Equipment and Machinery a obligaţiilor ce-i reveneau în legătură cu costurile arbitrale, se poate vorbi, fără echivoc, de o nouă victorie a României. Oricum, noi am fost optimişti în legătură cu şansele noastre în acest dosar şi am parcurs cu diligenţă toate etapele pe care le presupune un proces de arbitraj internaţional în faţa curţii de la Washington”, a afirmat el.

Celelalte cauze în care Curtea de Arbitraj a dat câştig României sunt dosarele Noble Ventures şi EDF Services.

Nitramonia Făgăraş a fost privatizată în 2003, când S&T Oil Equipment and Machinery LTD, deţinută de omul de afaceri american de origine română Valerian Simirică, a cumpărat de la stat 79% din acţiuni. Contractul a fost însă reziliat în 2005, AVAS susţinând că firma americană nu a respectat clauzele contractuale privind asigurarea capitalului de lucru şi realizarea de investiţii.

SURSA: Mediafax