Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al Organizația Națiunilor Unite (ONU), a ordonat urgent Rusiei să oprească operaţiunile militare din Ucraina, însă Rusia a respins solicitarea sa.
„Nu vom putea ţine cont de această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto), relatează AFP.
Acesta a adăugat că Rusia și Ucraina trebuie să ajungă la un acord comun pentru ca solicitarea CIJ să fie respectată. „În acest caz, niciun acord nu este posibil”, a explicat Dmitri Peskov.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia oficială a CIJ miercuri, 16 martie, printr-o postare pe rețelele de socializare.
Reamintim că Rusia a transmis că este gata să oprească conflictul armat din Ucraina, dacă țara est-europeană își menține statutul de neutralitate, exact ca Austria. „Aceasta este o variantă care este discutată în prezent”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Rusia e gata să oprească războiul! Ce trebuie să facă Ucraina pentru pace și liniște?
„Aceasta este o variantă care este discutată în prezent și care ar putea fi, într-adevăr, văzută ca un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă rusă de stat RIA.
Declarația sa a fost transmisă în spațiul public după ce un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că negocierile de pace cu Rusia au fost „foarte dificile”, dar există „cu siguranță loc de compromis.”
În prezent, solicitările de demilitarizării ale Rusiei nu sunt clare încă, dar se sugerează că Ucraina ar trebui să își mențină statutul de neutralitate. Cu toate acestea, țara est-europeană ar avea în continuare propria armată națională.
Austria, de exemplu, are propriile sale forțe militare, dar este obligată la neutralitate prin Tratatul din 1955, ce îi interzice intrarea în alianțe militare și înființarea de baze militare străine pe teritoriul său, potrivit Sky News. Dacă oficialii ucraineni ar semna un acord similar, atunci există posibilitatea ca Ucraina să nu poată adera la NATO.
Referitor la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, reamintim că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o serie de declarații care aduc o undă de speranță că războiul ar putea fi spre final.
Serghei Lavrov, despre negocierile de pace
„Mă concentrez pe aprecierile făcute de negociatorii noștri. Aceștia afirmă că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente, dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță pentru un compromis. Unii reprezentanți ai delegației ucrainene dau aceeași evaluare”, a spus el într-un interviu pentru RBC TV, relatează presa rusă.
„Președintele Vladimir Zelensky însuși a făcut o serie de declarații interesante nu cu mult timp în urmă”, a subliniat Lavrov. În special, el a amintit că președintele ucrainean a apreciat pozițiile părților în negocieri ca fiind „mai realiste” .
„Aceasta este o evaluare mai realistă din buzele domnului Zelensky a ceea ce se întâmplă. Pentru că înainte de asta, desigur, a făcut astfel de declarații de confruntare”, a spus Lavrov.
Potrivit lui Lavrov, unele formulări pentru acordul cu Kievul sunt aproape de a fi convenite, statutul de neutralitate al Ucrainei fiind luat în considerare în mod „serios”. Cu toate acestea, el a declarat că există și alte chestiuni importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare.