Curtea Penală Internaţională (CPI) intenţionează să deschidă o anchetă asupra grupării extremiste Boko Haram şi a forţelor de securitate din Nigeria, a anunţat vineri procurorul şef Fatou Bensouda, la Haga, relatează dpa, citată de Agerpres.

Ea a precizat că biroul său a găsit elemente rezonabile pentru a crede că membri ai Boko Haram şi grupuri desprinse din această organizaţie au comis crime împotriva umanităţii şi de război, printre care crimă, viol, sclavie sexuală, reducere la sclavie, tortură şi luare de ostatici.

Bensouda a afirmat, de asemenea, că CPI va investiga forţele de securitate nigeriene pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război, precum crimă, viol, tortură, tratament crud, dispariţii forţate şi transferuri forţate de populaţie.

Procurorii investighează alegaţii privind crime de război în Nigeria din 2010 şi le-au acordat iniţial autorităţilor ţării o şansă de a trage la răspundere pentru aceste infracţiuni la nivel intern, a mai spus Fatou Bensouda.

Acum, procurorii vor cere permisiunea judecătorilor camerei pre-procesuale a CPI pentru a declanşa investigaţiile.

Experienţa arată că pot trece ani de zile înainte să fie emis un mandat de arestare şi să înceapă un proces, notează dpa.

Atacul s-a desfășurat în ziua alegerilor locale

Amintim că, cel puţin 110 civili au fost ucişi cu sânge rece în Nigeria, la sfârșitul lunii trecute, în timp ce îşi lucrau câmpurile, potrivit unui nou bilanţ al Naţiunilor Unite. Acest atac este cel mai sângeros comis împotriva unor civili în acest an în nord-vestul Nigeriei, afectată de o insurecţie jihadistă de peste 10 ani, după cum transmite AFP.

Masacrul s-a desfăşurat în ziua alegerilor locale în acest stat, ele fiind primele organizate de la începutul insurecţiei Boko Haram în 2009. De la această dată, au fost înregistrate peste 36.000 de persoane ucise şi peste două milioane au trebuit să-şi abandoneze locuinţele.

„La 28 noiembrie, la începutul după-amiezii, indivizi înarmaţi au sosit pe motociclete şi au comis un atac brutal asupra bărbaţilor şi femeilor care lucrau pe câmpuri în Koshobe”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU în Nigeria, Edward Kallon. „Cel puţin 110 civili au fost ucişi cu cruzime şi mulţi alţii răniţi în acest atac”, a adăugat el, calificându-l drept „cel mai violent atac comis împotriva unor civili inocenţi în acest an”.

Agricultorii, pescarii şi tăietorii de lemne sunt cu regularitate drept ţintă de jihadişti, care îi acuză că transmit informaţii armatei sau că nu plătesc „impozit” jihadist, obligatoriu pentru a exercita o activitate economică în unele zone din Borno.

„Este fără îndoială semnătura Boko Hara care operează în regiune şi care atacă frecvent agricultorii”, a declarat reprezentantul unui grup de autoapărare proguvernamental, care a indicat că 43 de victime aveau gâtul tăiat.