Curtea Penală Internațională vrea să deschidă o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina

În urma tensiunilor militare provocate de Rusia în Ucraina, Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă o anchetă. Potrivit informațiilor transmise de procurorul CPI Karim Ahmad Khan, acest lucru se va întâmpla „cât mai rapid posibil”.

Curtea Penală Internațională vrea să deschidă o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina

Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina „cât mai rapid posibil”, a declarat luni, procurorul CPI, Karim Ahmad Khan, potrivit informațiilor transmise de cnn.com

De asemenea, Khan a subliniat că există o bază rezonabilă pentru a „crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității”, în urma unei examinări preliminare a situației.

„Intenția mea este ca această anchetă să cuprindă, de asemenea, orice noi presupuse infracțiuni care intră în jurisdicția biroului meu și care sunt comise de oricare dintre părțile implicate în conflict pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, a completat procurorul CPI.

Rusia are parte de și mai multe vești proaste

Amintim că Rusia are parte de și mai multe vești proaste, în contextul în care Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, a anunţat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP şi Reuters.

„Am avertizat ţările riverane şi non riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (…) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux, care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime, a precizat ministrul turc.

„Am implementat ceea ce prevede Montreux şi vom face acest lucru de acum. Nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori până astăzi”, a indicat ministrul turc citat de agenţia de presă Anadolu. Cel puţin patru nave ruseşti aşteaptă în prezent decizia Turciei de a trece din Mediterană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase mai devreme că intenţionează să aplice „în interesul Turciei” Convenţia de la Montreux, care reglementează accesul în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, relatează AFP.

Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă – potrivit articolului 19 – dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.