Curtea Supremă a SUA confirmă interzicerea TikTok. Securitatea națională primează în fața libertății de exprimare
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri recursul depus de rețeaua de socializare TikTok, confirmând astfel o lege adoptată în aprilie de Congres, care interzice platforma pe teritoriul american. Decizia va intra în vigoare duminică, invocând preocupări legate de securitatea națională.
Hotărârea stabilește un precedent important, punând securitatea națională a SUA înaintea libertăților protejate de Primul Amendament, drepturi invocate de compania TikTok și cei 170 de milioane de utilizatori ai săi din Statele Unite.
Oficialii americani au susținut că platforma, deținută de compania chineză ByteDance, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, din cauza presupuselor legături cu guvernul chinez.
Donald Trump promite să „salveze” TikTok
Această decizie vine cu doar câteva zile înainte de preluarea mandatului de către președintele ales Donald Trump, programată pentru luni. Trump, care în timpul primei sale administrații a încercat fără succes să interzică TikTok, a promis recent că va „salva” platforma populară. Cu toate acestea, nu este clar ce măsuri va putea lua în acest sens.
Într-o postare pe rețelele de socializare făcută cu câteva minute înainte ca instanța să-și anunțe decizia, Trump a dezvăluit că a discutat cu președintele chinez Xi Jinping despre TikTok și alte probleme bilaterale.
„Mă aștept să rezolvăm multe probleme împreună, începând imediat”, a scris Trump.
Tensiuni tot mai mari între Statele Unite și China
Decizia Curții Supreme subliniază tensiunile în creștere dintre SUA și China și impactul acestora asupra companiilor tehnologice globale. Oficialii chinezi nu au comentat încă decizia, dar este de așteptat ca această mișcare să intensifice conflictul dintre cele două puteri.
Compania a afirmat că inclusiv o interdicție temporară a aplicației de videoclipuri scurte ar avea un impact „devastator” asupra capacității TikTok de a atrage atât utilizatori, cât și creatori de conținut. Conform datelor furnizate de aceasta, TikTok este utilizat de aproximativ 170 de milioane de americani și peste 1 miliard de persoane la nivel global.
În același timp, utilizatorii americani așteaptă clarificări cu privire la modul în care vor fi implementate restricțiile, în timp ce TikTok pregătește o nouă strategie juridică.
Guvernul american va trebui să impună magazinelor de aplicații mobile retragerea TikTok de pe platformele lor, ceea ce va face ca aplicația să nu mai poată fi descărcată, iar utilizatorii existenți, deși vor putea păstra aplicația, nu vor mai beneficia de actualizări, fapt ce o va face, treptat, inutilizabilă.